(Видео) Весела Чернева: Бугарија го држи клучот за евроинтеграцијата на РС Македонија и Албанија

///

„Во однос на бугарската надворешна политика, големото нерешено прашање продолжува да биде проширувањето на ЕУ со Албанија и РС Македонија. Бугарија го држи клучот за оваа следна фаза од започнувањето на преговорите со овие две земји “, изјави Весела Чернева, од Европскиот совет за надворешна политика за бугарската агенција БГНЕС.

„Во следните месеци мора да поднесеме барање за важни европски прашања, меѓу кои на прво место е закрепнувањето на Бугарија и ЕУ по пандемијата на КОВИД-19. Но, за ова, потсетува Чернева, мора да имаме редовен парламент за да го доставиме нашиот план за закрепнување“.

Една од најважните работи што треба да се случат во наредните месеци е дебатата за тоа како треба да изгледа обединета Европа.

„ЕУ ќе започне разговори за својата иднина, а ќе сето тоа ќе кулминира следната година за време на француското претседателство. Бугарија треба да биде дел од овој разговор “, категорична е Чернева.Претходна статија

Другарот Тито-Секогаш на правилната страна

Следна статија

Германска компанија ќе произведува електрични автомобили во бугарскиот град Ловеч

Најново од Вести