Витоша е меѓу најскапите трговски улици во Европа

/

Софискиот булевар „Витоша“ е на 47-мо место во Европа во рангирањето на најскапите трговски улици. Просечната месечна кирија за продавница од 100 квадратни метри во популарната дестинација на главниот град е нешто повеќе од 50 евра/м2. што е за 10% помалку во однос на нивоата од 56 евра/кв.м. во 2019-та година. Падот е резултат на пандемијата Ковид-19, а од почетокот на оваа година има непречено закрепнување и враќање на претходните нивоа. Податоците се од традиционалната студија Main streets across the World на консултантската компанија Cushman & Wakefield, претставена од Forton во Бугарија. Извештајот опфаќа 47 земји во светот, а Бугарија е претставена со Софискиот булевар „Витоша“.

„Иако нивоата на изнајмување на комерцијален простор во центарот на Софија беа погодени од пандемијата, трендот е кон постепено зголемување и враќање на нивоата од 2019-та година“, коментира Красимир Петров, менаџер за управување со имоти и средства во Cushman & Wakefield Forton.

Булевар „Витоша“ продолжува да се развива како локација која привлекува најмногу станари од сегментот на рестораните и баровите. Претворањето на булеварот во пешачка зона пред неколку години, високите нивоа на кирии и префрлувањето на трговците во трговските центри и парковите за малопродажба, постепено придонесоа за сегашниот изглед на централната улица“, додаде тој.
Од останатите балкански главни градови, Белград се издвојува со „Кнез Михаилова“, која е на 42-та позиција на Стариот континент, со нивоа на закупнина од 82 евра/м2. како и Загреб со улицата Ilica со просечна кирија од 73 евра/м2 Во Букурешт, Calea Victoriei е на 46-то место со месечна кирија од 53 евра/м2.

Најскапата трговска локација во Европа е Via Montenapoleone во Милано со месечна кирија од 1.212 евра. Следува „New Bond Street“ во Лондон со месечна кирија од 1.195 евра/м2. Третата позиција на Стариот континент ја зазема Via Condotti во Рим со нивоа од 1034 евра / кв. м. месечно. Париската Avenue des Champs Elysees испадна од ТОП 3 и го зазема 4-то место со кирија од 922 евра/кв.м.

На глобално ниво, повторно најскапа улица е Петтата авенија во Њујорк, со кирија од 1.756 евра за метар квадратен. Петтата авенија бележи и раст од14% во споредба со времето пред пандемијата. На второ место, и покрај падот од 41% во однос на 2019-та година, е Tsim Sha Tsui во Хонг Конг. На третото место на глобално ниво е лидерот во Европа – миланската Via Montenapoleone.
Улицата „Nedra Slottsgate“ во Осло се искачи од 27-мо на 22-ро место, додека варшавската „Nowy Swiat“ забележа најголем пад паѓајќи од 32-ро на 36-то место.

Трендот за закрепнување важи не само за Бугарија, туку и на меѓународен план нивоата на изнајмување постепено се враќаат кон показателите од 2019-та година. За време на пандемијата цените во регионот на Европа, Блискиот Исток и Африка (ЕМЕА) паднаа во просек за 11%, иако варираа во голема мера во зависност од сериозноста на тековните затворања. Ирска, Обединетото Кралство, Шпанија и Франција доживеаја значително влијание, со пад на кириите во просек до 28%. Во исто време, промените беа минимални во делови од Источна Европа како што се Словачка и Словенија.

И покрај предизвикувачките краткорочни економски перспективи, Cushman & Wakefield забележуваат бран од нови учесници кои навлегуваат на пазарот истражувајќи ја физичката малопродажба. Во изминатите 18 месеци, 75% од малопродажните зделки се нови договори за наем, што значи дека трговците повторно ја преиспитуваат важноста на физичките продавници.
„Многу брендови гледаат на долгорочен план и се стремат да си обезбедат најдобри можности за адаптирање кон пребирливите клиенти. Со понатамошни инвестиции чија цел е да ја претворат посетата на продавниците во доживување, како и со напредокот во омниканалните пристапи, уверени сме во стабилноста на секторот, особено во луксузниот сегмент и во клучните градови на светските дестинации“, вели Роберт Траверс, раководител на одделот „Малопродажба“ за Европа, Блискиот Исток и Африка во Cushman & Wakefield.Претходна статија

Николовски – Гечев: Ја унапредуваме соработката во земјоделството меѓу Северна Македонија и Бугарија

Следна статија

Во Софија го отвораат првиот планетариум

Најново од Вести