ВЛАДАТА НА МАКЕДОНИЈА ГО УТВРДИ ПРЕДЛОГ-ЗАКОНОТ ЗА ДРЖАВНИОТ ИНСПЕКТОРАТ ЗА УПОТРЕБА НА ЈАЗИЦИТЕ

//

На денешната седница Владата на Република Северна Македонија го утврди Предлог-законот за Државниот инспекторат за употреба на јазиците, и донесе одлука да биде пуштен во постапка за усвојување во Собранието.

Закон за инспекторат за употреба на јазиците се донесува со цел надзор врз примената на Законот за употребата на јазиците во Република Северна Македонија, кој треба да ја гарантира рамноправноста, еднаквоста и непристрасноста при примена на инспекцискиот надзор како и доследно применување на Законот за употребата на јазиците.Бидејќи станува збор за формирање на нов орган во состав на Министерството за правда, законски е предвидена и организациската поставеност на инспекторатот, како и условите кои треба да се исполнат за избор на Директорот и инспекторите во рамките на инспекторатот.Претходна статија

БЕТМЕН ВО ОДБРАНА НА МИЛЕ

Следна статија

НА НОТР ДАМ МУ СЕ ЗАКАНУВА УРИВАЊЕ ПОРАДИ ГОЛЕМИТЕ ГОРЕШТИНИ

Најново од Вести