Во Борисовата градина во Софија ќе биде поставен споменик на цар Борис III Обединител

//

Во Борисовата градина во Софија ќе биде поставена цела бронзена фигура на цар Борис III. Споменикот ќе биде висок 2,60 м и ќе биде на карпа со висина од околу 1,40 м. На постаментот ќе биде испишано „Цар Борис III Обединител (1894-1943)“ Автор на споменикот е скулпторот Теодор Бонев, а идејата е на Фондацијата „Достојни Бугари“.

Предлогот е одобрен од две општински комисии – за архитектура и за заштита на животната средина. Пред тоа, проектот доби поддршка од Стручниот уметнички совет на општина Софија.
На избраното место на влезот во паркот од Орлов Мост сега има барелеф на цар Борис III, кој ќе биде преместен во паркот Врана. Синот на цар Борис III Симеон Саксобурготски се согласил да барелефот да биде преместен до гробот на монархот.

Поставувањето на новиот споменик најверојатно ќе биде при планираното за годинава реновирање на репрезентативниот дел од Борисовата градина во вредност од над 10 милиони лева.Претходна статија

Димовски: Од позајмицата од 900 милиони евра да се зголемат платите во јавниот сектор

Следна статија

Убиени шест милитанти, полицаец и новинарка во Кашмир

Најново од Вести