|

Во Хаг отворен Меѓународен центар за кривична одговорност на руското раководството за војната против Украина

Меѓународниот центар за утврдување на кривична одговорност на руското раководството за војната против Украина денеска е отворен во Хаг во седиштето на Агенцијата на ЕУ за судска соработка (Eurojust).

Центарот треба да ги поддржи земјите кои веќе градат случаи против руски лидери за кривично дело агресија, што е последица на руската инвазија врз Украина. Тоа е најнов чекор во заедничките напори ширум светот.

Центарот нема да подига обвиненија или да издава налози за апсење на осомничените, туку ќе ги поддржува тековните истраги во Украина, Естонија, Летонија, Литванија и Полска.

Иницијативата е финансирана од Европска комисија, која денеска соопшти дека првата транша финансиска поддршка ќе изнесува 8,3 милиони евра.

 

Слични Објави