| |

Во планината Родопи во Бугарија ќе биде изграден 111 метарски столб со бугарското знаме- симбол на обединувањето на бугарскиот народ

Започна геолошкото истражување на теренот во планината Родопи, каде ќе се издигне 111-метарскиот столб „Рожен“ со бугарското знаме. Ова го соопшти Фондацијата „Наследство во иднината“. Новиот споменик што го симболизира бугарското обединување ќе биде изграден Роженските ливади на импресивната надморска височина од 1.430 метри.

Патриотската иницијатива за изградба на новиот споменик посветен на Бугарија, во планината Родопи е на Фондацијата „Наследство во иднината“. Проектот се реализира преку национална донаторска кампања „Бугарија го заслужува тоа!“, под покровителство на претседателот на Република Бугарија Румен Радев.

Каузата ја поддржаа истакнати јавни личности, уметници, спортисти, научници, успешни претставници на различни професии.

„На Бугарија и недостига Споменик на обединувањето и нема посоодветно место за негово поставување од Роженските ливади. Таму минува граничната бразда што ја подели Бугарија. Рожен е магично место полно со енергија. Земјиштето е донација од мене и од фондацијата „Наследство во иднината“ на државата која ќе се грижи за столбот „Рожен“. А нашата желба е да го подигнеме заедно со сите Бугари во нашата земја и во светот, за да биде вистински симбол на нашето обединување и да ни даде поттик за вера и нов почеток“, вели првиот човек на фондацијата „Наследство во иднината“ Симеон Караколев, цитиран во соопштението.

Импресивниот столб „Рожен“ ќе има дијаметар од 3 метри во основата и 0,75 метри на врвот. Конструкцијата ќе се состои од 12 делови со должина од 8 до 12 метри, а вкупната тежина на конусниот столб ќе биде 55 тони. Знамето со површина од 1.110 метри квадратни, ќе биде подигнато на 111 метри и ќе ја симболизира територијата на Бугарија од 111.000 квадратни километри.

Во основата на новиот споменик на обединување ќе биде вградена временска капсула за период од 111 години и мермерна плоча на која е прикажана картата на Бугарија со пораки до идните генерации. Во ноември, Националната донаторска кампања „Бугарија го заслужува тоа!“ за изградба на 111-метарски столб за бугарското знаме на Роженските ливади на Родопите почна да собира пораки од денешните млади Бугари за иднината. Иницијативата „111 зборови инспирирани од Бугарија“ е наменета за сите студенти, млади, студенти и млади луѓе во и надвор од земјата. Тие ќе можат, користејќи точно 111 зборови, да испраќаат писма, есеи, приказни и песни до следните генерации Бугари.

Медиумски партнери во спроведувањето на проектот се Бугарската телеграфска агенција (БТА), Бугарската национална телевизија, Бугарското национално радио, весникот „24 Часа“, Радио Фреш, Радио ФМ+, З-Рок, Мелоди, Actualno.com итн.Слични Објави