| | |

Заедничка воена вежба „Strike back“ на борбената група на НАТО во Бугарија, каде што има и припадници на армијата на Северна Македонија

Мултинационалната борбена група со рамковна земја Италија, чиј домаќин е Бугарија, денеска, ќе ги демонстрира целосните оперативни способности во рамките на вежбата „Strike Back“, информираат од Министерството за одбрана.

Военото одделение додава дека дејствијата на припадниците на борбената група во реонот на полигонот „Ново Село“ ќе ги следи началникот на одбраната, ад. Емил Ефтимов, командантот на Здружената оперативна команда на Италија, генерал-потполковник Франческо Паоло Филиуоло и командантот на мултинационалната дивизија „Југоисточна Европа“ Бриг. ген. Дорин Тома.

Во вежбата „Strike Back“ ќе учествуваат воени лица од Италија, Бугарија, Албанија, Грција, Република Северна Македонија и САД.

Борбената група во Бугарија е формирана на 1 март 2022 година. Освен бугарска формација од копнените сили, во нејзиниот состав беше вклучена и механизирана чета од копнените сили на САД. На 4 март 2022 година беше прогласено постигнувањето на првичните оперативни способности, потсетуваат од Министерството за одбрана.

Од 17 октомври 2022 година, Италија ја презеде улогата на рамковна држава, при што Бугарија продолжува да ја исполнува улогата на земја домаќин.

Во моментов во борбената група има над 900 војници од италијанската бригада „Пинерело“, како и воени формации од Бугарија, САД, Албанија, Грција, Република Северна Македонија, Црна Гора и Турција.

Се очекува борбената група да учествува и во вежбите на НАТО.Слични Објави