Заврши „14-ти детски олимписки одмор – Босилеград 2022“.

//

Успешно завршија активностите на „14. Детски олимписки одмор – Босилеград 2022“. По завршниот спортски натпревар во дисциплините, учесниците од втората смена беа наградени со медали и спортски пехари, јавува Гласпресс.

Овој детски одмор се одржа по проект на КИЦ „Босилеград“ , а го реализираше Олимпискиот клуб Босилеград под педагошко раководство на Желко и Силвија Насеви.

Одморот беше целосно финансиран од Министерството за надворешни работи на Република Бугарија во рамките на програмата „Бугарска помош за развој“. Сите учесници и работниот тим добија спортска опрема, храна и награди.

Во две смени учествуваа 109 деца од Босилеград и Рајчиловци, од кои 67 во прва смена и 42 во втора смена.Во јули и август децата имаа можност, преку програма полна со спортски активности и предавања, не само да играат на Олимпијадата, туку и да научат спортски вештини и спортски правила во главните видови спортови и многу корисни работи во областа на образованието, меѓусебната комуникација, екологијата, локалните традиции, театарот, културата и уметноста.

Одморот помина во услови на зголемен интерес и емпатија од децата и родителите, во природниот амбиент на областа Добри дол. Децата доживеаја вистинска радост, среќа и слобода на духот. Одморот е единственото место каде децата на Босилеград повеќе од една деценија имаат можност за слободно креативно изразување, а нивните родители им даваат се поголема поддршка и стануваат нивна вистинска и лојална публика за време на нивните спортски натпревари.

Емотивната врска меѓу децата и нивните педагошки раководители станува се посилна, што значи дека ја освоиле љубовта и довербата на децата и родителите и веќе со нетрпение ги очекуваат следните настани на Олимпискиот клуб „Босилеград“ оваа зима и следното лето. .

Претходна статија

Жалбата на Вилма Русковска е неоснована

Следна статија

Бугарската нуклеарна централа „Козлодуј“ годинава со дневна печалба од 5 милиони евра

Најново од Вести