ЗОШТО Е ВАЖНО ДА СЕ ВНЕСУВА СЕЛЕН ВО ОРГАНИЗМОТ?

/

Според некои студии, селенот може да го намали ризикот од рак на гастроинтестиналниот систем и простатата. Студиите покажаа дека селенот исто така има позитивен ефект врз плодноста на мажите. Поточно, недостаток на селен е поврзан со намалена подвижност на спермата кај некои животни. Меѓутоа, кај човекот, ова сè уште не е докажано целосно.

Човечкото тело не произведува селен, па затоа мора да се внесува со соодветна исхрана. Храната богата со протеини е исто така богата и со селен. Затоа погрижете се на вашата трпеза да има морска храна, риба (туна), телешко месо, јајца, црвено месо и житарки.

Општо земено, недостаток на селен се јавува кај лица изложени на оксидативен стрес (пушење, загадување) или оние кои страдаат од болести поврзани со оксидативен стрес.Најдобро е да се внесува преку храната која содржи најмногу селен. Притоа, важно е да се следат пропишаните дневни количини. Иако до прекумерно внесување на селен во организмот се случува ретко, може да биде предизвика иритација на скалпот и ноктите. Ова се случува ако повеќе од 0,9 милиграми селен се внесуваат во организмот секојдневно подолг временски период.Претходна статија

(ВИДЕО) ИЛЈАДНИЦИ ГОДИНИ ПРЕД ДА СЕ ПОЈАВИ КОРОНАТА, НАВАХО ИНДИЈАЦИТЕ БЕА МАКЕДОНЦИ

Следна статија

(ОСВЕЖУВАЧКО ВИДЕО) ДОБРА ВЕЧЕР ЖЕНСКА ПОПУЛАЦИЈО :)

Најново од Магазин