АМАБСАДОРОТ НА САД, ЏЕС БЕЈЛИ И МИНИСТЕРОТ ЗА КУЛТУРА АСАФ АДЕМИ ГО ОТВОРИЈА СИМПОЗИУМОТ ЗА МЕНАЏМЕНТ ВО КУЛТУРАТА

/

Денес и утре во Скопје, се одржува Arts Symposium (Симпозиум за менаџмент во уметноста) кој го организира Амбасадата на САД во Р. Македонија, во соработка со Министерството за култура на Република Македонија и ЗГ Локомотива – Центар за нови иницијативи во уметноста и културата од Скопје …

Симпозиумот го отвори амбасадорот на САД во Република Македонија Џес Бејли и министерот за култура Асаф Адеми.

Амбасадорот Бејли го поздрави првото официјално обраќање на новиот министер за култура Адеми, и го поздрави Симпозиумот искажувајќи уверување дека овие два дена ќе придонесат за размена на искуства за унапредување на културата во Македонија. Тој зборуваше за важноста на културата, за тешкотиите и предизвиците, за креативноста и економската одржливост во оваа сфера.

Министерот за култура Асаф Адеми рече дека процесите кои се тема на Симпозиумот ќе ги зајакнат капацитетите на овдешните мрежа на менаџирање во културата и ќе помогнат за следење на светските трендови во сферата на организацијата и на финансирањето на програмите од културата.Главни предавачи на Симпозиумот се гостите од САД Авива Розентал – заменик директор од Канцеларијата за меѓународна соработка при музејот Смитсониан во Вашингтон, Филип Хорн – поранешен извршен директор на Советот за уметност од Пенсилванија и Ален Наус – актер и некогашен директор на Театарот на Уметниците во Портланд, Орегон.Претходна статија

УТРЕ ГРЦИТЕ СО ПРОТЕСТИ ЌЕ ГО „БРАНАТ“ ИМЕТО МАКЕДОНИЈА ОД „СКОПЈАНИТЕ“

Следна статија

А МОЖЕШЕ ДА ПАДНЕ КАЈ НАС И ДА НИ ГИ СКРАТИ МАКИТЕ (ВИДЕО)

Најново од Истакнато

Последниот атентатор (8)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. На почетокот