АМЕРИКАНСКИ ЛЕКАР УНИШТИЛ ВАКЦИНИ, БИДЕЈЌИ МИСЛЕЛ ДЕКА МЕНУВААТ ДНК

Стивен Бранденбург, американскиот лекар кој минатиот месец уништи стотици дози на вакцини против коронавирусот е теоретичар на заговори и верува во гласини дека вакцината не е безбедна, соопштиле властите.

Лекарот извадил 57 шишенца од вакцината Модерна, од која секоја содржи 10 дози, од фрижидерот во Медицинскиот центар Аурора во Графтон во државата Високонсин, со желба да ги уништи бидејќи погрешно верувал дека вакцината е опасна и може да ја промени човечката ДНК.

Вакцините на Модерна и Фајзер се базирани на технологијата РНК која доставува информации до човечкото тело во протеините на вирусот за да помогне во создавање на антитела против коронавирусот. Експертите велат дека нема докази кои би сугерирале менување на човечката ДНК, а милиони луѓе веќе ја добиле оваа вакцина.

За нивно складирање е потребна многу ниска температура и во спротивно можат да бидат уништени, што Бранденбург се обиде да го направи во два обиди, изјави обвинителството во понеделникот за време на неговото прво појавување пред судот, пренесува Јутарњи.Целата сторија прочитајте ја на zoom.mk