АНАЛИЗА КОВИД-19 СЕ ШИРИ НА ТРИ НАЧИНИ, НАЈМНОГУ ПРЕКУ АЕРОСОЛИТЕ

/

Честичките се како чад од цигара. Ако некој човек зборува без маска во затворена просторија која не се проветрува, тогаш аеросолите остануваат во воздухот. Опасноста од зараза е толку поголема колку што е долга изложеноста на луѓетои во таа просторија. Ако сте сами и сте оддалечени од луѓето, тогаш не загрозувате никого.

Држење дистанца, миење на рацете, носење заштитни маски – овие три правила сме ги слушнале илјадници пати, но сепак, има причина зошто тие упорно се повторуваат.

Мартина Болшец Облак од „Дневник.хр“ посочува неколку корисни хипотетички ситуации кои би можеле да ни помогнат во тоа да не бидеме дел од статистиката со заразени од ковид-19.

Постојат три начини на ширење на коронавирусот, но не се сите начини подеднакво истражени. Од првиот ден е познато дека вирусот се шири преку капки, а тоа подразбира дека треба да се пазиме од луѓе коишто кашлаат или киваат во наша близина.

Вториот начин на ширење на ковид-19 е преку површините. Се сеќавате на оние совети и предупредувања дека опасност за ширење на заразата постои на банкоматите, на вратите, на столчињата…? Сепак, сè уште не е откриено дали тие честички се заразни. Американскиот Центар за контрола и превенција од болести соопшти дека „површинскиот“ начин на зараза е најмалку веројатен, а Европскиот Центар за контрола и превенција тврди дека досега не е докажан ниту еден случај на такво пренесување на вирусот.

Последниот начин на ширење на пандемијата е преку аеросолите. Имено, на тој начин вирусот најмногу се шири во светот. Аеоросолите се мали честички кои ги издишуваме додека зборуваме, а тие не се гледаат со голо око.

Честичките се како чад од цигара. Ако некој човек зборува без маска во затворена просторија која не се проветрува, тогаш аеросолите остануваат во воздухот. Опасноста од зараза е толку поголема колку што е долга изложеноста на луѓетои во таа просторија. Ако сте сами и сте оддалечени од луѓето, тогаш не загрозувате никого. Но, научниците за шпанскиот „El Pais“ претставуваат два корисни примера.Првиот пример е дружењето „по дома“.

Целата анализа прочитајте ја овде.

Извор: Плус Инфо

Претходна статија

КОЛКУ ВОЈНИ ИЗГУБИ БУГАРИЈА?

Следна статија

КАКО СЕ ВРШИ РЕГРУТИРАЊЕТО НА ТЕРОРИСТИ И ИМА ЛИ ТАКВИ АКТИВНОСТИ ВО МАКЕДОНИЈА?

Најново од Анализи & Коментари