Австрискиот канцелар Шушниг-гостин на македонските Бугари во Торонто Канада

//

Пишува: Доц. д-р Спас Ташев

Не постои друга централноевропска земја освен Австрија со таков јасно изразен интерес кон Балканот. Ова се должи на трката за лидерство во германското говорно подрачје и потрагата на Виена за компензациски можности за влијание на југоистокот. Оваа предодреденост одиграла клучна улога за Курт фон Шушниг, кој во 1934 година станал австриски канцелар. Неговата животна мисија – да спречи анексија на Австрија од нацистичка Германија – се покажала фатална. Во обид да го спречи нацистичкиот напад, во февруари 1938 година бил принуден да го исполни ултиматумот на Берлин и ја предал власта во рацете на нацистите.

Сепак, тој се обидува да ја зачува австриската независност одржувајќи плебисцит на 13 март. Хитлер бил бесен, следниот ден Вермахтот ја освојува Австрија, а австрискиот канцелар бил уапсен и затворен во концентрациони логори до мај 1945 година.

Австриските проблеми не завршиле со доаѓањето на сојузниците, бидејќи нивното однесување било сосема контрадикторно. Во сила е договор според кој „се забранува секоја унија од политичка и економска природа меѓу Австрија и Германија“. Земјите победници веруваат дека оваа цел може полесно да се постигне доколку Австријците се разделат со нивната германска култура. Поради јавниот отпор, „австрискиот“ јазик не бил создаден по аналогија со „македонскиот“ јазик, туку во 1945 година терминот „германски јазик“ беше заменет со „предаваниот јазик“ во училиштата. Дури во 1952 година, група пратеници се осмелиле да побараат замена на глупоста „предаваниот јазик“ „со старото добро име„ германски “како ознака за нашиот мајчин јазик“.

Курт фон Шушниг тешко го поднел овој социокултурен експеримент и отишол во Италија, а во 1947 година се населил во Соединетите држави, каде предавал општо државно право и историја на Централна и Југоисточна Европа на Универзитетот во Сент Луис. Во тоа време, публикациите на македонското ослободително движење беа меѓу ретките што пишуваа јавно за процесите во Австрија и грешките направени од сојузниците. Се појавил заеднички интерес, и во јули 1953 година се одржал состанок помеѓу фон Шушниг и Љубен Димитров, главен и одговорен уредник на весникот „Македонска трибуна“ и секретар на МПО во САД, Канада, Аргентина, Бразил, Австралија, Нова Зеланд и Белгија.

Биле дискутирани голем број прашања што ја засегаат Централна Европа и Балканот. Л. Димитров пишува дека „знаењата на проф. Шушниг се збогатени не само со неговата позиција како професор по историја, туку и со горчливото искуство од минатите политички бури“. Јасно е дека, според последниот предвоен австриски канцелар, „несреќите што ги погодија Централна и Југоисточна Европа мора да се бараат пред се во периодот пред Првата светска војна. Уште тогаш е пропуштена шансата за модернизирање на политичкиот живот во овие области, бидејќи високопрогласените принципи на американскиот претседател Вилсон за самоопределување на народите не најдоа практична примена. Втората надеж дојде за време на Втората светска војна, кога беше прогласена Атлантската повелба, која исто така не беше имплементирана.

Веројатно на оваа средба, Курт фон Шушниг бил поканет да биде говорник на претстојниот 32 -ри годишен конгрес на Македонските патриотски организации во Детроит. Еден месец подоцна, неговата посета била потврдена и е објавено известување во Македонска трибуна. Во овој период, содржините на весникот се следат од сите заинтересирани за македонското прашање. Дознаваме интересни детали од Вида Боева, личен соработник на Иван Михајлов. Во неговата архива е забележано дека фон Шушниг бил посетен од тројца грчки дипломати, кои му го предале писмото на премиерот маршал Папагос, барајќи да не оди на конгресот. И покрај овие сугестии, поранешниот австриски канцелар рекол дека не може да си го погази зборот.

Од 6 до 8 септември 1953 година, Курт фон Шушниг се наоѓал во Детроит, каде илјадници македонски Бугари се собрале во хотелот Шератон-Кадилак како делегати и гости на конгресот. Високото ниво на конгресот се потврдува од присуството на американскиот сенатор и професор на колеџот во Детроит Хомер Фергусон секако градоначалникот на Детројт Алберт Кобо.Говорот на Курт фон Шушниг бил на тема „Македонија – клучен елемент на балканската унија“. Политичката анализа на Шушниг ги инспирира делегатите на 32 -от конгрес на МПО да усвојат неколку важни декларации: до населението во поробена Македонија, до Иван Михаилов, водачот на народната кауза и до нашите браќа Хрвати и Словенци. Последниот документ нагласува дека „српскиот шовинизам долги години се обидува да го покори високиот слободољубив дух на Хрватска и Словенија, како и да ја уништи волјата за борба на народот во Македонија“. Под јаремот на Титовиот комунизам, безброј чесни и верни синови на Хрватска, Словенија и Македонија исчезнаа и се уште исчезнуваат “.

Посвета од Курт фон Шушниг: „Најдобри желби за 1954 година на моите македонско-бугарски пријатели во САД и Канада. Декември 1953 година “.

Шушниг е поканет да гостува во Торонто за време на Божикните празници. Таму во тоа време живееле повеќе од 20 илјади македонски Бугари. Тоа е најголемата заедница на македонски Бугари во тој дел на светот.

Откако фон Шушниг ја прифатил оваа покана, во Торонто започнала бурна подготовка за неговиот пречек, организиран од двете македонско-бугарски цркви „Св. Св. Кирил и Методиј “и„ Св. Георги “и двете структури на МПО„ Правда “и„ Победа “. На 19 декември 1953 година, радио Торонто „CFCH“ емитува получасовна емисија во која гостуваат претставници на МПО и ја опишуваат тешката состојба на македонските Бугари. Љубен Димитров зборува за бројот на затворени бугарски училишта и цркви и вели дека Македонија го држи клучот за мирот на Балканот. „Комунистички Белград, иако свечено ја потпишал Универзалната декларација за човекови права во ОН, на никаков начин не ја променил ситуацијата во земјата.

Фон Шушниг пристигнува во Торонто на 20 декември. Тој присуствувал на службите во двете македонско-бугарски цркви, по што дал интервјуа за канадските медиуми во хотелот „Крал Едвард“. Подоцна, одржал говор под наслов „Идеолошки аспекти на македонското прашање“.

Двата говори на поранешниот австриски канцелар биле објавени од МПО во специјална брошура. Нивната заедничка карактеристика е што тие ги разгледуваат тековните прашања и бараат нови начини за нивно решавање. Фон Шушниг го нагласува фактот дека до Првата светска војна, населението во Македонија се сметало за бугарско. Тој се обидува да направи паралел помеѓу Австрија и Македонија. Шушниг се извинува на публиката за тоа што не зборува „ на нивниот бугарски јазик, туку англиски, дијалект од Мисури со австриски акцент“. Од особено значење е наодот дека македонското прашање продолжува да постои, дека „останало живо во главите на луѓето и до ден денес“.

Насловната страница на брошурата со говорите на фон Шушниг од 1953 година, посветена на македонското прашање.

Според него, ситуацијата во Македонија од 1913 година, повторена во 1919 и 1945 година, „не нуди конечен задоволителен одговор“. Поради оваа причина, тој бара европска перспектива за изнаоѓање решение, но нагласува дека за тоа е „потребно време, особено со оглед на наметнатата „централизација, групна диктатура и едноумие“.

Во тој период, тоталитарниот систем во Македонија бил спој на комунизмот и македонизмот. По 1990 година, во нереформирано Скопје, комунистичката компонента почна да отпаѓа, но македонизмот остана како тоталитарно наследство, оставајќи го говорот на поранешниот австриски канцелар се уште актуелен.

Претходна статија

ДУИ и нејзината метаморфоза

Следна статија

(Галерија) Прв македонско-бугарски собир „Коридор 8“

Најново од Истакнато