| |

Бугарското државно знаме ќе се издигне на 111-метарскиот јарбол „Рожен“

Бугарското државно знаме ќе биде официјално подигнато вечерва на 111-метарскиот јарбол Рожен, соопштија организаторите од фондацијата „Наследство во иднината“.

Според информациите од прес-службата на шефот на бугарската држава, на церемонијата на Роженските ливади на Родопите ќе учествува и претседателот на Бугарија Румен Радев.

Споменикот на бугарското знаме е посветен на два значајни јубилеи кои се одбележуваат оваа година – 111 години од ослободувањето на Родопите и 120 години од Илинденско-Преображенското востание, а висината на јарболот ја симболизира територијата на Бугарија од 111.000 квадратни километри. Во основата на јарболот е поставена плоча со врежани завети од 28-те административни региони во земјата и временска капсула со пораки до идните генерации.

Иницијативата за подигање на државното знаме на Роженските ливади е на фондацијата „Наследството во иднината“, а проектот се спроведува преку Националната донаторска кампања „Бугарија го заслужува тоа!“, под покровителство на претседателот Румен Радев.

Бугарското знаме, кое ќе биде подигнато на Рожен, беше осветено во катедралата „Св. Висарион Смоленски“ во Смолјан од свештеникот Иван Марински.

Со настап на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракија“ вечерва во 18 часот ќе започне празничната програма за отворање на споменикот на бугарското знаме. Од 19:00 часот е свечената претстава со испреплетени историски слики, извадоци од „Словенско бугарската историја“ на Паисиј Хилендарски, песни од Ботев, Вазов, Петко Славејков, изведби на хорот „Вања Монева“, Христијана Лоизу, Лилија Семкова.

Од 20:00 часот, Гардискиот дувачки оркестар и Репрезентативниот ансамбл на вооружените сили ќе се претстават со специјална програма посветена на бугарското знаме.

По подигнувањето на знамето, во 21:00 часот, прославата ќе продолжи со изведба на „Моја земја, моја Бугарија“ од деца со бугарско потекло од Молдавија, Романија, Украина, Република Северна Македонија, Албанија, како и децата од Бугарија.

Претседателот Румен Радев утре од 11:00 часот ќе учествува на отворањето на собранието на народното творештво „Рожен“ 2023. Почетокот на манифестацијата ќе биде означена со ѕвонење на централната сцена. Оваа година се навршуваат 125 години од првото одржување на советот на Родопите.

Од прес-службата на шефот на државата се наведува и дека „се очекува илјадници учесници да се приклучат на традиционалниот национален фолклорен натпревар за пејачи, инструменталисти, народни ора, обичаи и вербален фолклор“. Организатори на настанот се здружението „Рожен – наследство за иднината“, фондацијата „Наследството за иднината“ и општината Смолјан.

Извор: zoom.mkСлични Објави