Последниот атентатор (10)
|

Последниот атентатор (10)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Ова се случуваше некаде 1943 година, месец јули. Заради тоа и заради мојата интервенција во полицијата во полза на брат ми, мене почнаа накриво да ме гледаат Благој Кацарев, Крсте Јанев и Георги Хаџимитрев, тие издајници. Трубеа против мене дека сум…

Последниот атентатор (9)
|

Последниот атентатор (9)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Сите војници се изморија. Само што стигнавме во Радовиш војниците се изморија по пат. Од таму дојде наредба пак да се вратиме во Струмица. Дојдовме во Струмица. Бугарска работа. Не ставија во касарната. Нечисто, се наполнивме со вошки. Имам вујко во…

Последниот атентатор (8)
|

Последниот атентатор (8)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. На почетокот на 1936 година на судење во Горна Џумаја. Не наредија педеест луѓе во воз во Горна Џумаја. Слеговме во Горна Џумаја и не построија во ред. На крајот на градот имаше куќи и собрани луѓе кои ни викаа убијци…

Последниот атентатор (7)
|

Последниот атентатор (7)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Си велам сега каде ќе одам. Премногу беше опасно. Ајде си велам ќе одам кај еден многу добар пријател, по потекло од Грчиште, гевгелиско. Тој избегал од Македонија во 1915 г. отворил продавница, но имаше и фабрика каде се правеа салами…

Последниот атентатор (6)
|

Последниот атентатор (6)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Во тоа време полномошник на организацијата во Благоевград, односно Горна Џумаја беше Мотикаров. Тоа беше човек од Радомир. Ме вика мене, и јас одам. Ми вели Крсто ти си многу слаб. Ти треба многу силна храна. И да не те гледааат…

Последниот атентатор (5)
|

Последниот атентатор (5)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Не фати матицата, силна вода. Јас почнав да се давамн. Борис исто така , а тие не можат да ни дадат помош. Другарите трчаат ама нема фајде. И една голема врба што ја поткопал брегот, паднала во Вардар и скоро се…

Последниот атентатор (4)
|

Последниот атентатор (4)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Во 1933 година се дигнуваме да влеземе во Македонија. Подготвуваат цела чета од Ќустендил, а само мене треба да ме земат од Благоевград, не и Миљо. Што било тоа, Миљо не ги исполнувал некои услови. Треба да бидеш решителен, сериозен, ладнокрвен….

Последниот атентатор (3)
|

Последниот атентатор (3)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Утредента ме носи Ѓорѓи на чајникот – теснолинејната железница кон Софија. Стигнавме во Благоевград. Тоа се викаше Горна Џумаја. Таму не чекаа Лечо и Дончо Ичов, Глигор Каракамишев. Веднаш сакаа да не земат кај нив дома, ама полицијата не не дава….

Последниот атентатор (2)
|

Последниот атентатор (2)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Си најдов меѓу моите другари стабилни луѓе и се договоривме да одиме, да бегаме во Бугарија, затоа што татко ми ми расправаше оти во Бугарија е подобро за живеење. Дека сме поблиски со нив отколку со Србите. Плус тоа го прашувам…

Последниот атентатор (1)
|

Последниот атентатор (1)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Вовед Како и повеќето од нас, не бев чул за Крсто Петрушев. Имав чуено и знаев прилично за неговиот роднина Кирил Петрушев, првиот министер за внатрешни работи во Президиумот на Македонија. Знаев и за неговата тешка судбина.Пред околу петнаесетина години, на…