Enfant terrible – духовите (партиски) се вознемирија
| |

Enfant terrible – духовите (партиски) се вознемирија

Facebook статус на Никица Корубин Сѐ поголемата потенцијална неизлезност на претстојните двојни избори, кои многу лесно можат да бидат реалност гледајќи ги претходните два изборни циклуси, и очигледната апатија и недоверба на граѓаните во партискиот естаблишмент; како да стана примамлива за партиите. Нивното очигледно игнорирање на порастот на неизлезноста на изборите, кое помеѓу изборните циклуси…

Вето за ЕУ
| |

Вето за ЕУ

Facebook статус на Никица Корубин “Катарзата” и сеопштото смирување што го доживува нашата “јавност” деновиве, за жал нема никаква врска со празниците кои се приближуваат. Наеднаш нема “бугарски диктат” секој ден од секоја населба, село и град; нема секојдневно барање за “78% повисоки плати”; се заборавија и Бехтел и Енка; нелегитимноста на судскиот совет, корупцијата,…

Бугарите во Албанија пејат и плачат на бугарски
| |

Бугарите во Албанија пејат и плачат на бугарски

Пишува: Петар Стефанов/Буревесник Продължаваме темата за българите зад граница, за българските им корени и нескончаемите нескопосани опити властите в Северна Македония да ги претопят. И въпреки опитите на някои македонски организации, действащи в Албания (не и без подкрепата на службите на РСМ), усилията им остават глас в пустиня. Нещо повече – хора като Никола Гюргай – председател…

Избори без избор, зошто уставните измени мора(а) да се случат пред изборите?
| |

Избори без избор, зошто уставните измени мора(а) да се случат пред изборите?

Facebook статус на Никица Корубин Гледајќи ги изборите во Србија и агонијата на тамошните граѓани, барем оние слободните и либералните; со флагрантниот изборен инжињеринг; не е лошо да се потсетиме дека “сестринска поддршка” на српската власт даде нашата опозиција, а нашата позиција пак спротивно на тоа не даде апсолутно никаква поддршка на нивната “сестринска левичарска…

Ова е прв чекор кон демократијата*
|

Ова е прв чекор кон демократијата*

Facebook статус на Благој Шаторов Почитуван господине Малевски, Инспириран од Вашата последна колумна на 08.12.2023 година во Фокус „Иван Катарџиев: Верувам во имунитетот на македонскиот национален идентитет“ и поттикнат од истиот и што ме почестивте со Вашиот одговор речиси четири години подоцна, би сакал по ред да споделам некои размислувања: Ја ценам Вашата интелектуална искреност…

Јазикот ваш насушен
| |

Јазикот ваш насушен

Facebook статус на Никица Корубин Што значи ментална статус кво ситуација, покрај практичната и политичката, за која се води жестока битка да остане на сила во Македонија; гледаме деновиве преку примерот со основното училиште во Општина Чашка, во непосредна близина на Велес, тој “темел” на македонскиот литературен и стандардизиран јазик. Но, тука нема “Бугари да…

Партиски молк: кој всушност беше за ЕУ?
| |

Партиски молк: кој всушност беше за ЕУ?

Facebook статус на Никица Корубин Партискиот молк кој “заглушувачки” владее во време на одржувањето на ЕУ самитот е погласен показател за вистинскиот ангажман околу ЕУ интеграциите од било што друго. Кога нашите партии имаат став за сите настани, реални или конструирани, на дневна основа; а немаат став за најважниот за егзистенцијата на системот, како функционална…

Заедно и во добро и во лошо …
| |

Заедно и во добро и во лошо …

Facebook статус на Никица Корубин Зошто никој не ја демантира флагрантнната лага, која со денови се шири во јавниот дискурс дека “техничкиот премиер доаѓа од партијата со најголем број пратеници во собранието”? Од кој закон е оваа одредба, од законот за Влада, кој е сменет во 2018 и сега гласи вака: Член 43 од Закон…

Технички премиер или (пост)изборна порака?
| |

Технички премиер или (пост)изборна порака?

Facebook статус на Никица Корубин Праксата партократските вратоломии да се земаат “здраво за готово” и да се нормализираат преку дебата за финесите, а не дебата за суштинскиот парадокс, е еден од најголемите адути на нашата “јавност”. И во таа “јавност” ќе биде исправно она што таа ќе каже, преку “своите медиуми и аналитичари” дека е…

Адвокатот на Брејвик
| |

Адвокатот на Брејвик

Facebook статус на Никица Корубин Ретко кој не се сеќава на масакрот кој во 2011 го направи Андерс Брејвик, екстремен десничар, во кој уби 77 тинејџери во Норвешка. Но, ретко кој се сеќава на неговото судење, пресуда и судбина. И во ситуација кога и ние како општество, и тоа не по прв пат се среќаваме…