Штраус и ноевите
| |

Штраус и ноевите

Facebook статус на проф. д-р Николај Слатински На Фејсбук видов прекрасни фотографии од Виенскиот оперски бал. Веднаш ги слушнав прекрасните звуци на „На убавиот син Дунав“ на Штраус . Но си реков – Виенски оперски бал за време на чума. Виенски бал за време на Буча. Таков бал имало и кога неодамна, надвојводата Франц Фердинанд…

Слава ти, се гледаме во Валахала
| |

Слава ти, се гледаме во Валахала

Facebook статус на Контрачетникот Големината на човечкиот живот не се суди по неговата должина, туку по делата кои еден човек ќе ги остави дур трае неговиот животен пат на земјата, а твоите дела се насекаде околу нас и преку нив а и преку сите ние кои те познававме твојот спомен ќе живее вечно , вистинските…

Источно од “Западот” и западно од “Истокот”
| |

Источно од “Западот” и западно од “Истокот”

Facebook статус на Никица Корубин Таборите полека се наметнуваат, а наративот се исцртува. Правилата се подразбираат: или си “со нас” по строго контролирани услови или си “против нас”, непријател поголем од вистинскиот непријател. Така некако изгледа партиската сцена деновиве, со многу галама, квалификации и компромитации, и малку суштина. Затоа што токму суштината е таа што…

Либерализмот отсекогаш бил мразен од тоталитарната и империјалистичка Русија
| |

Либерализмот отсекогаш бил мразен од тоталитарната и империјалистичка Русија

Facebook статус на Даниела Горчева Либерализмот доаѓа од СЛОБОДАТА и значи повеќе права за поединецот и помалку права на државата против поединецот.Јас, на пример, сум либерал. Во Холандија со години гласам за десничарската либерална партија на Марк Руте – VVD.Ве молам, не го мешајте класичниот либерализам со политички коректните, кои се АНТИЛИБЕРАЛНИ по природа и…

Пред 79 години комунистите го убиваат големиот бугарски хирург Александар Станишев*
| |

Пред 79 години комунистите го убиваат големиот бугарски хирург Александар Станишев*

Пишува: Јанко Гочев Еден од најголемите лекари и хирурзи на Бугарија и Европа проф. д-р Александар Станишев е убиен од комунистите по наредба на Москва на 1 наспроти 2 февруари 1945 година на Централните софиски гробишта, а пред неговата егзекуција бил принуден да ја утврди смртта на 106 лица осудени на смрт од комунистичкиот „Народен…

170 години од раѓањето на големиот бугарски државник Стефан Стамболов*
| | |

170 години од раѓањето на големиот бугарски државник Стефан Стамболов*

Facebook статус на Даниела Горчева На днешния ден преди 170 години е роден този голям – не, не голям, а велик български държавник. И колко пострада България, че се допусна той да бъде убит едва на 41 -годишна възраст. За разлика от всички български политици на своето време – политици и културни, и ерудирани, и…

Каде одиме со “европскиот”, а каде со “патриотскиот” фронт?
| |

Каде одиме со “европскиот”, а каде со “патриотскиот” фронт?

Facebook статус на Никица Корубин Ништо подобро не ја отсликува суштината на македонската политика денес, како сликата од првиот ред во Македонскиот Народен Театар на прославата на српскиот национален празник на Свети Сава во Скопје. “Она што не може да те уништи, ќе те направи посилен”, може комотно да се примени на сржта на она…

Светосавска академија – во пресрет на уште една демонстрација на “српскиот свет”
| |

Светосавска академија – во пресрет на уште една демонстрација на “српскиот свет”

Facebook статус на Никица Корубин Дали одговорот на едно едноставно прашање, може да ја објасни проектираната реалност кај нас: на кој начин Србија е поблиска од било кој друг сосед на Македонија – надвор од СФРЈ – во културолошка, историска, етничка, етнолошка, религиозна, цивилизациска, економска, политичка смисла? Која е ексклузивната допирна точка пред времето на…

Измама – кој мами и кој треба да биде измамен
| |

Измама – кој мами и кој треба да биде измамен

Facebook статус на Никица Корубин Употребата на финтите во политиката го дефинира ставот за политиката на тој што ги употребува. Колку повеќе финти, толку помалку став, а повеќе страв од политика и занимавање со неа. А, бидејќи политиката е прашање на знаење, тоа би можело и да се “преведе” колку помалку знаење за политиката и…

Ветото беше бугарско на почетокот, сега ветото е европско*
| |

Ветото беше бугарско на почетокот, сега ветото е европско*

Став на Димитар Стојанов, потомок на македонски Бугари Почитувани, ја гледав последната епизода на емисијата Коридор 8, во која гостин беше почитуваниот Љубчо Георгиевски. Како потомок на Бугари од Македонија не можам да не се согласам со некои негови ставови поврзани со бугарскиот комунистички наратив, кој поради влијанието на Сталин, бил повеќе од уништувачки за…