Точки на прекршување
| |

Точки на прекршување

Facebook статус на Никица Корубин Политичката сцена кај нас е промената, иако за тоа се’ уште не се свесни политичките партии, не само затоа што светот е променет, туку затоа што нивното (не)разбирање на политиката е надминато. А, со самото тоа и веќе непотребно. Бидејќи свесно одбиваат сите изминати години, најпрво да ја почитуваат, пред…

Северна Македонија или Отворен Балкан, прашањето е сега?
| |

Северна Македонија или Отворен Балкан, прашањето е сега?

Facebook статус на Никица Корубин Кампањата за избори е започната. Но, не онаа за предвремени избори. Бидејќи нели не е “одговорно и државнички да се трошат пари попусто”, како што би рекол претседателот на ВМРО-ДПМНЕ. Навистина? Дали после “јубилејното 100-то” барање за предвремени избори, некој почнал да се грижи за “парите на државата” и особено…

Тоталитарната власт секогаш се обидува да ги прикрие своите монструозни злосторства
| | |

Тоталитарната власт секогаш се обидува да ги прикрие своите монструозни злосторства

Facebook статус на Даниела Горчева Затова и комунистите, и нацистите закопаваха жертвите си в незнайни ями и лишаваха близките им дори от малката човешка утеха да запалят свещичка на гробовете им за упокой на душите им. Комунистите погубваха не само хората, но и спомена за тях. Те се опитаха да изтрият паметта ни, да подменят…

Избор или избори?
| |

Избор или избори?

Facebook статус на Никица Корубин Дека регионалните случувања секогаш индиректно ја засегаат и Македонија, не е никаква новина. Но, дека тие директно ја насочуваат нејзината иднина е болна новина последните неколку години. Коинциденција со лик и наличје на синхронизација. После 2018 година и уставните измени, односно дефинитивната потврда на независноста на државата и членството во…

Нешто, што путинистите не можат да го разберат
| | |

Нешто, што путинистите не можат да го разберат

Facebook статус на Манол Глишев Нашата мила Европа много прилича на голямата, разпиляна Елада от II в. пр. Хр. Тя е била страна или по-скоро култура, лежаща едновременно на Балканите, по Архипелага и в Мала Азия. На изток от нея се е простирало страховитото царство на партите, на запад – гладната република на Сената и…

Премолчена објективизација, за очекувана ескалација?
| |

Премолчена објективизација, за очекувана ескалација?

Facebook статус на Никица Корубин Ако се следат само известувањата во македонските медиуми и огласувањата на јавните функционери, не е баш најјасно каде, што и зошто се случи флагрантниот терористички напад, во селото Бањска во северниот дел на Косово. Затоа што ваква јасна квалификација, каков што впрочем беше кристално јасен и настанот, ниту слушнавме, ниту…

Зa статусот на храмот „Св. Николај“ во Софија
| | |

Зa статусот на храмот „Св. Николај“ во Софија

Facebook статус на Митрополит Наум Русенски Относно отправени към нас запитвания за статута на храм „Св. Николай Мирликийски” в София, познат като „Руската църква”, бихме желали да споделим с обществената аудитория следната информация, с която разполагаме за този молитвен дом. Храмът е построен с благословението на Св. Синод на Българската православна църква като легационна църква…

Феноменот на Курти и комплексот од Србија
|

Феноменот на Курти и комплексот од Србија

Facebook статус на Никица Корубин Изразениот комплекс што нашиот политички естаблишмент го покажува кон српскиот претседател Вучиќ е единствената дилема во насловот. Дали тој лично или пак Србија генерално е предметот на одушевување и стравопочит што редовно, нашите јавни функционери, позиција или опозиција, и парадоксално македонска или албанска, ја негуваат кон него/неа. Иако, актуелниот “судир”…

Скопје 2028, инцидент или шанса?
| |

Скопје 2028, инцидент или шанса?

Facebook статус на Никица Корубин Скопје 2028, културна престолнина на Европа е голема вест, огромна. И покрај тоа што е парадокс, момент на визија и креативност, дадена опција која беше добро искористена. И покрај тоа што одржлива стратегија во културата, апсолутно нема. И покрај тоа што стратегија за заштита и управување со културното наследство е…

Кој се плаши од преговори со ЕУ?
| |

Кој се плаши од преговори со ЕУ?

Facebook статус на Никица Корубин Тезата, односно наметната “дебата” за (не)можноста до 2030 година, Северна Македонија да стане член на ЕУ, е всушност најновиот “ас извлечен од ракавот”, веројатно меѓу последните, во триковите по кои посега нашата “јавност”. Иако, оваа идеја прв пат јавно беше презентирана, лани за време на јунскиот ЕУ самит, од страна…