Северно-македонска демоКРАХИJA
| |

Северно-македонска демоКРАХИJA

Пишува: Ели Секуловска Кохабитацијата или заедничкот соживот чинам дека не е веќе возможен. Европската Комисија е на потег да го олесни визниот режим , барем за потомците на луѓето кои страдале во бившиот југословенски комунистички режим и на кои и по падот на комунизмот никој не им помогна. Мислев дека ќе има некакво си помирување…

ОХРИДСКИ ПИСАНИЯ: Жъртви и джелати
| |

ОХРИДСКИ ПИСАНИЯ: Жъртви и джелати

Facebook статус на Љупчо Куртелов Станвит дума за Димче Бужбов. Живеел во Месокастро (охридска мала), во кукьа на 50-тина метри од нашата. Во годините после Първата Светска Война имал намерение да се вклучит во редовите на нелегалната ВМРО, организация коя во той период се спротиставят на сърпската окупация и жесток режим во Македония. Локалното раководство…

In vino veritas: Во “сенката” на Белград
| |

In vino veritas: Во “сенката” на Белград

Facebook статус на Никица Корубин Откако Отворен Балкан се претвори во “саем за вино” станаа полесни “економските” дружби перцептивно далеку од политиката. Па, каде може политика после чаша вино и добра песна? Тука се’ е искрено и невино, тука се поврзуваме регионално и економски, тука “тече мед и млеко”, нема никакво зло и тензија. Тие…

Сребрена Тракија, помеѓу цивилизацијата и наметнатите наративи
| |

Сребрена Тракија, помеѓу цивилизацијата и наметнатите наративи

Facebook статус на Никица Корубин “Тракијците важеле за исклучително воинствени и безмилосни племиња, но таа нивна темна страна денеска ја засенува блесокот на уникатната обработка и уметничка изработка на тракиското сребро и другите артефакти што се изложени сведочат за едно високо ниво на естетика во време на свирепост”, вели македонската министерка за култура на отварањето…

ЕУ интеграциите, цензурирана тема
| |

ЕУ интеграциите, цензурирана тема

Facebook статус на Никица Корубин Потребен беше точно еден ден, текстот во грчки Катимерини да се преведе и селективно да се пренесе во македонските медиуми. Почнувајќи од државната агенција, па чат пат пренесено, селективно нормално, во само некои медиуми. Главно, за текстот, која се занимава со исклучително битната тема за нашата евроинтеграција, владее целосен молк….

Србизирани Албанци
| |

Србизирани Албанци

Facebook статус на Никица Корубин Дека односот на Македонците кон Албанците предоминантно е условен од “српскиот” поглед кон нив, не е никаква новина. Вистинско чудо е како со “товарот” на просрпската доминација во буквално сите пори на општеството, денес Северна Македонија е членка на НАТО и земја кандидат за ЕУ; која патем речено со сите…

„Со кроце, со благо“
| |

„Со кроце, со благо“

Facebook статус на Кирил Илиев Денес одбележуваме 90 години од смртта на еден вистински титан во бугарската политика – Андреј Љапчев, роден во градот Ресен. Во два наврати бил премиер на Бугарија, бил меѓу основачите на Македонскиот научен институт и бил една од крупните фигури во весникот на Демократската партија ,,Прјапорец”. Одиграл клучна улога во…

Споени избори за “скриена коалиција”?
| |

Споени избори за “скриена коалиција”?

Facebook статус на Никица Корубин Изборите во демократско општество се темелот на истото. Делегирање на власта која им припаѓа на граѓаните. Тие со својот избор, кој е суштински, а не технички, ја определуваат реалноста на сопствената држава во зададениот мандат од 4 години. И тие избрани претставници, потоа, преку уставното уредување управуваат со целиот систем…

Народните будители против народните блудители
| |

Народните будители против народните блудители

Пишува: Аргир од Б’лгарско Блаца На 1-ви ноември въ Р. България и всякъде по света където има местни български общности, се чества денят на ‘Народните Будители’. Така, и ние Македонските Българи честваме денят на ‘Народните Будители’, въ Р. С. Македония чиято територия обхваща вардарската част от географската област Македония, която е татковина и за Българи,…

Правните небулози и Ванчо Михајлов*
| |

Правните небулози и Ванчо Михајлов*

Facebook статус на Јован Николов Каква правна небулоза и непознавање на правото! Адвокатот го прашува квази-патриотот Љамбе: Дали за Ванчо Михајлов има пресуда за фашизам!? Обвинителот контра прашува, а дали за Хитлер има? Прво Ванчо не е никаков соучесник за делата на Хитлер! Второ обвинетиот во никој случај не е обвинет за пропагирање на ликот…