ДЕНЕСКА СЕ ПРАЗНУВА ВЕЛИКИ ВТОРНИК

/

На Велики Вторник верниците си спомнуваат за настаните што се случиле на тој ден.

Црквата определила на богослуженијата во овој ден да се читаат текстовите од Светото евангелие што ги опишуваат настаните од Христово време што се случиле токму на Велики Вторник.

На овој ден, Господ Исус Христос изрекол многу поуки и параболи, меѓу кои и познатите: За талантите и за Страшниот суд (Матеј 25,1-26,1); За воскресението на мртвите и За најголемата заповед (Матеј 22,15-46), како и За укорувањето на книжниците и фарисеите, пророштвото За разрушување на Ерусалим (Матеј 23,1-39) и други.

Со овие содржини верниците се поучуваат на особена мудрост и бдеење врз својот духовен живот и тоа секој според своите даренија од Господа и според својата моќ и залагање.Библистите, пак, велат дека токму на Велики Вторник Господ Исус Христос изговорил најмногу поуки и параболи во Ерусалим. Тој ден е Неговото најобилно поучување пред да започнат: предавството, прогоните, маките и страдањата, кога веќе не можел да поучува. Тоа се Неговите последни опомени пред да бидат извршени злосторствата врз Него. Тој ден е Неговиот последен ден за поука во храмот. Така го започнал денот – со доаѓање во Ерусалим и со влегување во храмот за да поучува.

Претходна статија

ОБВИНЕНИЕ ЗА ДВЕ ЛИЦА ЗА „ЈАВНА СОБА“

Следна статија

СЗО ВО СЛЕДНИТЕ ДВЕ НЕДЕЛИ ЌЕ ДОНЕСЕ ОДЛУКА ЗА КИНЕСКИТЕ ВАКЦИНИ

Најново од Вести