ДИРЕКТОРОТ НА ИНСТИТУТОТ ЗА СОВРЕМЕНА ИСТОРИЈА ВО БЕЛГРАД ТВРДИ: АКО МАКЕДОНЦИТЕ СЕ ГРЦИ ИМААТ ПРАВО НА АНТИЧКА ИСТОРИЈА

//

„Ако Македонците се Хелени, односно Грци, тогаш тие имаат право на античката историја, посебно на историјата на хеленизмот. Ако, пак, се Словени кои го зазеле просторот на некогашна античка Македонија, тогаш денешна Република Северна Македонија и Македонците не можат да се идентификуваат со античкото наследство, освен што трагови на античкото минато постојат на територијата на оваа држава“, изјави директорот на Институтот за современа историја во Белград, Момчило Павловиќ за српскиот весник „Вечерње новости“.

Претходна статија

НА ДЕНЕШЕН ДЕН ПРЕД 102 Г. УМИРА РАЈНА ПОПГЕОРГИЕВА ФУТЕКОВА-РАЈНА КНЕГИЊА

Следна статија

СЕ ОБИДЕ ЛИ ПУТИН ДА ГО ОТРУЕ НАВАЛНИ?

Најново од Вести