Документите говорат: Известување на Еврејската телеграфска агенција дека Бугарија уште во 1939 изразила став дека ќе ги штити Евреите на својата територија

/

Еврејска телеграфска агенција
Дневен новинарски билтен
106 East 41- Street New York 17 NY
Tом V број 101
Понеделник, 3 април 1939 г.

Бугарија уверува дека ќе ги штити своите Евреи

Софија 2 април ,,ЕТА” Министерот за надворешни работи Н.Недев се сретна со делегати на централната консисторија во Бугарија и ги увери дека се земени мерки за заштита на еврејското население. Во меѓувреме антисемитската организација ,,Ратник” протестирајќи поради апсењето на нејзиниот лидер проф. Кантарџиев направи започна разбеснета антиеврејска и антивладина кампања. Се очекува полицијата да преземе мерки за распуштање на организацијата.
Преведено од англиски јазик

Скенирано од документарниот зборник „Мостот на спасението-Преминот на Евреите преку Бугарија во годините на Втората светска војна“. Издание на Институтот за историски истражувања кон БАН (Бугарска академија на науките) Софија 2022 г.

Претходна статија

(Видео) Перев: Бугарите во Македонија ќе ги зачуваат имињата на своите клубови

Следна статија

Зошто Бујар Османи дојде во Софија?

Најново од Документите говорат

Последниот атентатор (2)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Си најдов

Последниот атентатор (1)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Вовед Како

Документите говорат: Основачот на ВМОРО Иван Хаџи Николов во неговите спомени: „Ако видам некој од друг народ или друговерец да тепа Бугарин, ќе го одбранам последниот а првиот ќе го натепам“

Имав околу 10 години, кога за прв пат почнав да учам бугарска историја од учебникот на