ЕДНА НА ВУК МИТЕВСКИ НА ПРЕСТИЖНИОТ 59 ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН КРАКОВ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

/

Со големо задоволство сакаме да ве известиме дека ЕДНА, најновата краткометражна анимација на Вук Митевски, својата премиера ќе ја има на престижниот 59 Интернационален Краков Филмски Фестивал. (www.krakowfilmfestival.pl)

ЕДНА ќе биде прикажана во главната конкуренција за кратки и анимирани филмови и ќе се бори за наградата Сребрен Змеј за најдобар анимиран филм, со уште 9 анимации од целиот свет. ЕДНА во Краков ќе се прикажува на 28 и 30 мај.

Краков интернационалниот филмски фестивал се вбројува во најдобрите десет фестивали во светот посветени на анимираните филмови, и вброен е помеѓу ретките фестивали кои водат до директна номинација за наградата Оскари во категоријата на кратка анимација.

ЕДНА е 11 минутна анимација која беше инспирирана од бегалската криза, каде што Македонија како транзитна земја ја проследи реката човечки судбини.

Во суштина ЕДНА е љубовна приказна поставена во многу необични околности, раскажана на многу апстрактен и поетски начин. Анимацијата е целосно изработена во рачен цртеж и на авторот му беа потребни скоро три години за да ја изработи оваа магична анимација.ЕДНА е копродукција помеѓу Македонија и Белгија и е подржана од Македонската Агеција за Филм. Продукцијата целосно се одвиваше во Македонија, а постпродукцијата во Германија, каде што беше работен звукот, Франција каде се изработуваше музиката, и Белгија каде се работеше лабараторијата и миксот.

Сценариото е на Теона Стругар Митевска, музиката е изработена од Оливие Самујо, звук Емил Клотзц, монтажа на Благоја Неделковски и Ванчo Мираковски.

По претходниот голем успех со повеќекратно наградуваната анимација Алерик, ова е четврта анимација на Вук Митевски.

Претходна статија

ФАТЕН ЗАТВОРЕНИК НА ТАБАНОВЦЕ

Следна статија

НАЈНОВИОТ ПРОЕКТ НА ИСКРА ДИМИТРОВА „@ТРАГИ“ ВО ЧИФТЕ АМАМ

Најново од Истакнато