ЕК ЌЕ ПРЕДЛОЖИ КАКО ДА СЕ УКИНУВААТ РЕСТРИКТИВНИТЕ МЕРКИ ПОРАДИ КОРОНАВИРУСОТ

/

Европската комисија денеска ќе предложи стратегија за земјите-членки како постепено да ги укинуваат рестриктивните мерки и ограничувања и како да се вратат на нормалните активности.

Насоките на ЕК, кои нема да бидат обврзувачки за државите, требаше да бидат презентирани минатата недела, но некои членки беа загрижени дека тоа можеше да се протолкува како сигнал дека рестриктивните мерки ќе почнат да се ублажуваат.

Планот ќе постави критериуми за постепено укинување на рестрикциите, но самите држави ќе треба да одлучат како и кога ќе ги преземат тие чекори.

Од нацрт документот произлегува дека централен елемент на планот е преземање на мали, контролирани чекори во текот на повеќе месеци.За ублажување на мерките потребно е да се исполнат два темелни критериуми: значително забавување на ширењето на вирусот и доволен број места во болниците и кревети на интензивна нега.

Извор: Макфакс

Претходна статија

ДРЖАВАТА ГИ ОСЛОБОДУВА КОМПАНИИТЕ ОД ДАНОК НА ЛИЧЕН ДОХОД И ДАНОК НА ДОБИВКА ЗА МАРТ АПРИЛ И МАЈ

Следна статија

ОТЕЦ ПАРТЕНИЈ: СЕКОЕ ЗЛО ЗА ДОБРО Е, ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПРОНАЈДЕМЕ СЕБЕСИ

Најново од Вести

(Фото) Вандалски акт или фотошоп- кој успеа да избрише буква од името на македонистичкиот клуб во Благоевград, напишано од внатрешната страна на излогот на клубот?!

Организацијата „Нов Асном“ денеска преку соопштение испратено до медиумите во РС Македонија се обиде да направи