|

(Фото)Добри Данев: Ние Бугарите сме народ, што најмногу го потценува своето

Кратка реч от българския политик от Щип Добри Данев произнесена в храма „Св. Богородица“ в Кюстендил по време на двойната панахида – 40 дни от смъртта на Тодор Александров и убийството на Лазо Дивлянски .

„После Тошев говор одржа г-н Добри Данев, како и секогаш, тој одржа еден впечатлив говор. Длабоко во душите на присутните заседна мислата што ја кажа говорникот: Како ние Бугарите сме народ, што најмногу го потценува своето. Ние сме народ, кој не чувствува дека создал најмногу бесмртни великани, народ кој во нерамна борба за слобода, во критични моменти, сами си ги разбиваат главите за да не паднат во рацете на непријателите. Песна пример за таков хероизам е самоубиството на ранетиот Лазо“

Роденият на 2 август 1874 г. в град Щип Добри Манасиев Данев е български общественик и политик, депутат в XXII обикновено народно събрание на България, директор на българската гимназия в Босилеград и участник в Българската армия по време на Балканските и в Първата световна война.

Извор: СтрумскиСлични Објави