(ГАЛЕРИЈА) ПОГЛЕДНЕТЕ КАКО КАКОВ СЕ САМООПРЕДЕЛУВАЛ АНДОН ЌОСЕТО И КАКВА ПЕНЗИЈА БАРАЛ ВО 1943 Г.

//

Андон Лазов попознат како Андон Ќосето е познат револуционер и припадник на ВМОРО. Роден е во 1855 г. во велешкото село Голозинци. Тој е долгогодишен соработник на Гоце Делчев, учествува во Илинденското востание и во аферата „Мис Стон“.

Во 1943 г. 88 годишниот поранешен комита бара пензија од бугарската држава со документи во кои се потпишува под текст дека е Бугарин и никогаш не вршел антибугарски активности.

Погледнете повеќе во галеријата:Фотографии: Библиотека Струмски

Претходна статија

ЗА ВЛЕЗ ВО СЛОВЕНИЈА ВЕЌЕ НЕ ВАЖАТ PCR ТЕСТОВИТЕ ОД МАКЕДОНИЈА

Следна статија

ЕВРОПОЛ ПРЕДУПРЕДУВА НА ЛАЖНИ ВАКЦИНИ ЗА КОРОНА

Најново од Вести