| |

Георгиева: 9 септември е најтажниот ден во бугарската историја

Општинската советничка во Советот на град Софија Марта Георгиева, која е член на Граѓанскиот иницијативен комитет за демонтирање на Споменикот на советската армија, за БГНЕС изјави дека 9 септември е најтажниот ден во бугарската историја.

„Ден за државен удар во кој, всушност, под чизмата на Црвената армија, Бугари убиваа Бугари на крајно суров начин и тоа продолжи со години, а најстрашното не беа ни убиствата, не беа концентрационите логори, а тоа што се обидоа да ја скршат личноста на Бугарите, да ги натераат да веруваат дека злото е добро“, рече таа и посочи дека денеска е погоден ден да се одбележи овде, бидејќи овој споменик е многу добар. симбол на фактот дека во тие времиња злотото се нарекувало добро.

„Гледате, овде на Споменикот на советската армија пишува „ослободител“, со оглед на тоа дека оваа армија е окупатор за Бугарија и навистина ја донесе најголемата несреќа, од која се уште не можеме да се оттргнеме“, додаде Георгиева и истакна дека добри, добро воспитани, образовани луѓе биле убиени и на нивно место дошле необразовани луѓе кои само со помош на оваа странска војска можеле да просперираат.

Таа потсети дека се прави суд кој не е составен од адвокати, што е монструозен чин против секоја правна држава. Касапите стануваат министри, учители, професори и навистина за последиците, секој може да си донесе заклучоци, тоа го гледаме и денеска“, заклучи Георгиева.

Слични Објави