ИЗЛОЖБА НА ДЕЛА ОД ГРЧКАТА КОЛЕКЦИЈА ВО МСУ

/

Во Музејот на современата уметност во четврток (26 јули) во 12 часот ќе биде отворена изложбата на дела од грчката колекција…

Еден дел од колекцијата потекнува уште од 1965 година, односно од периодот на формирањето на Музејот на современата уметност, додека најголемиот дел од грчката колекција е оформена во 70-те години на минатиот век.

Во моментов грчката колекцијата на Музејот на современата уметност брои 47 уметнички дела од 34 грчки автори, меѓу кои

Танасис Акривополос, Беба Ангелину, Кате Антипа, Ахилеас Апергис, Коула Бекари Јанис Гаитис, Биа Даву, Диоханди, Ахилис Друнгас, Ана Константину и други.

Претходна статија

МАКЕДОНИЈА И ПОНУДИ ПОМОШ НА ГРЦИЈА, ОД ГРЧКОТО МНР СЕ ЗАБЛАГОДАРИЈА ЗА БРЗАТА РЕАКЦИЈА

Следна статија

ИЗЛОЖБА НА ДЕЛА ОД МАЛ ФОРМАТ ВО ПРИЛЕП

Најново од Истакнато

Историскиот музеј во Благоевград ќе претстави две монографии, за ВМРО и за улогата на активните жени во бугарските заедници во Македонија и Одринска Тракија

Во Регионалниот историски музеј – Благоевград денеска ќе бидат претставени две монографии на д-р Елена Александрова,