|

К8: По објавувањето на резултатите од пописот во Албанија, разговaраме со Бугаринот од Кукска Гора Фисник Хоџа

Резултатите од пописот во Албанија сѐ уште ја брануваат јавността во Република Северна Македонија. Според нив, бројот на Бугарите е три пати поголем од бројот на луѓето, кои се изјасниле како етнички Македонци. Според познат политичар од општина Пустец, во Албанија Бугари се само службениците во бугарската амбасада во Тирана. Дали е тоа така? Има ли други Бугари во Албанија?

Во синоќешната епизода на македонско-бугарската седенка „Коридор 8“ гостуваше Фисник Хоџа од село Пакишта (Кукска Гора) од бугарското здружение „Наша Гора“. Фисник одговори токму на прашањето дали во Албанија има и други Бугари, освен вработените во бугарската амбасада. Во емисијата беа покажани интересни документи, кои сведочат за присуството Бугари во Гора, Голо Брдо, Преспа и регионот на Корча.Слични Објави