КАРАКАЧАНОВ БАРА РЕАКЦИЈА ОД БУГАРСКОТО МНР ЗА ИЗЈАВАТА НА ЗАЕВ ДЕКА ИЛИНДЕНСКОТО ВОСТАНИЕ Е МАКЕДОНСКО

//

Потпредседателот на бугарската Влада и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов со остра осуда на зборовите на македонскиот премиер Зоран Заев дека Илинденското востание е македонско. Во интервју за агенцијата ПИК, Каракачанов го повикува Министерството за надворешни работи на Бугарија веднаш да реагира.

“Тоа е потребно затоа што така добиваат двојни стандарди. Станува збор за заедничка прослава на заеднички датуми од нашата заедничка историја. Така прашањето ќе остане отворено “, вели тој.

Каракачанов го објасни однесувањето на Зоран Заев како: ” типично балканска карактеристика во политиката – мислењата да се менуваат на 180 степени. “Во Благоевград дури рече  “Илинденско-преображенско востание”. Ако Заев навистина верува во она што подоцна го рече дека востанието е македонско, му препорачувам да прочита малку историја. ”

“Ако книгата на” Македонецот “Христо Силјанов кој е деец на ВМРО и непосреден учесник во востанието, му е многу дебела за читање, може да го земе писмото на Даме Груев. Тоа е напишано од Главниот штаб на востанието во текот на востанието како повик кон бугарската влада и таму пишува дека ако владата сака да го зачува бугарското население во Македонија, тогаш треба да помогне за спасувањето на своите браќа Бугари во Македонија со оружје. Тоа е официјален документ, кој му беше подарен од градоначалникот на Благоевград , но очигледно не го прочитал“- вели Каракачанов во интервјуто.Каракачанов му препорачува на Заев да прочита и дело на светски познатиот археолог Артур Еванс, кој во 1903 година пишува дека “нема македонско, а бугарско востание, бидејќи во Македонија има малку Грци, Турци, Албанци и Власи, но мнозинството од населението е бугарско “.

Според Красимир Каракачанов, македонскиот премиер се наоѓа под притисок во својата земја заради потпишаниот договор за добрососедство и на тој начин се обидува да се спаси од критиките. “Сепак, ова не може да биде изговор, бидејќи вистината се наоѓа над малите политички игри. Најчистата варијанта беше тој да ја каже вистината – дека Илинденското востание е заедничко за двете земји “, вели лидерот на ВМРО.

Претходна статија

ОБРАЗОВАНИЕТО Е НАЈВАЖНА КАРАКТЕРИСТИКА КОЈА ЖЕНИТЕ ДЕНЕС ЈА БАРААТ КАЈ МАЖИТЕ

Следна статија

ТИБО КУРТОА ОДИ ВО РЕАЛ, МАТЕО КОВАЧИЌ ВО ЧЕЛЗИ

Најново од Вести