Кои се членовите на комисијата што ќе ги „чешла“ историјата и образованието меѓу Македонија и Бугарија?

//
Македонија и Бугарија ги формираа комисиите што ќе работат на решавање прашањата од историски и образовен карактер, обврска што произлегува од Договорот за добрососедство и соработка меѓу двете земји.
Претседател односно координатор на македонскиот тим е академик д-р Драги Ѓорѓиев, член на МАНУ и професор на Институтот за национална историја (ИНИ) на УКИМ, а членуваат и професорите од ИНИ – Ванчо Ѓорѓиев, Петар Тодоров, Дарко Стојанов, како и историчарот Александар Литовски од Националната установа Завод и музеј – Битола. Членови на Комисијата се и професорката Љубица Спасовска, научен соработник на Универзитетот во Ексетер, Велика Британија и Љупчо Ристески – антрополог, професор на Институтот за
етнологија и антропологија на УКИМ.
Од Бугарија претседател на комисијата е Ангел Димитров – првиот бугарски амбасадор во Македонија (од 1994 до 2001 година), а негов заменик е историчарот Наум Кајчев, професор по современа историја на Софискиот Универзитет „Св. Климент Охридски“ и поранешен генерален конзул во Битола и Торонто.
Членови се д-р Момчил Методиев – главен уредник на изданието „Вера и општество“, поранешен дипломатски службеник во Министерство за надворешни работи, доктор по историја, истражувач на историјата на Бугарската православна црква; професорот Иван Илчев – поранешен ректор на Софискиот универзитет (од 2007 до 2015 година) и професор по најновата историја на балканските народи; доцент Даниел Вачков – директор на Институтот за историски истражувања при Бугарската академија на науките (БАН); професор Филип Топалов – амбасадор во Ватикан; и доцент Бони Петрунова, археолог и директор на Националниот историски музеј.

Извор: еМагазин

 Претходна статија

Османи: Потребни ни се храбри одлуки дома, кај соседите, но кај земјите на ЕУ

Следна статија

Институтот за јавни политики со панел дискусија за предизвиците пред Македонија пред самитот на НАТО во Брисел

Најново од Вести