КУРЦ ПОБЕДИ ВО АВСТРИЈА

Народната партија на Австрија (ОВП) на Себастијан Курц победи на предвремени парламентарни избори во земјата, освојувајќи 38,35 отсто од гласовите, соопшти австрискиот министер за внатрешни работи Волфганг Пешорн.

Социјалдемократската партија (СПО) освои 21,54 отсто од гласовите, Слободарската партија на Австрија (ФПО) 17,25 проценти, Зелените – 12,35 проценти, а пратенички места доби и Неос кој освои 7,36 отсто од гласовите.

Излезноста била околу 60 проценти. Официјалните прелиминарни резултати од изборите ги содржат сите гласови дадени на избирачките места, но не и оние кои се испратени по пошта, кои допрва треба да бидат изброени. За гласање по пошта биле побарани 1,04 милион гласачки ливчиња.

Извор: Макфакс