ЉУБОВНИ ПОРАКИ ОД ЦЕЛИОТ СВЕТ

Подобро саканата уста да те гризне отколку несаканата да те бакне.
Арапска поговорка

Лош здив и љубов не можат да се сокријат.
Арапска поговорка

Само првата љубов е вистинска.
Арапска поговорка

Љубовта е една, но живее во две срца.
Сириска поговорка

Првото либе не се заборава.
Бугарска поговорка

Љубовта убавина не гледа.
Бугарска поговорка

За брат до морето, за љубовта во морето.
Бугарска поговорка

Трендафил без трње и либе без кусур не бива.
Бугарска поговорка

Стара љубов ‘рѓа не фаќа.
Бугарска поговорка

Изгубената љубов тешко се враќа.
Виетнамска поговорка

Убава не е убавицата, убава е нејзината љубена.
Индиска поговорка

Срцевите заболувања не се третираат со лекови за срце.
Кинеска поговорка

Љубовта исто така зборува со затворена уста.
Германска поговорка

Каде има страв, нема љубов.
Романска поговорка

Љубовта започнува со очите.
Руска поговорка

Кој и верува на љубовницата ќе остане без љубов.
Турска поговорка

Животот без љубов е како една година без пролет.
Туркменска поговорка

Нема грда љубов, нема добар затвор.
Француска поговорка

Кога те сакам, и лузните на образите изгледаат како дупчиња.
Јапонска поговорка