|

Мисини ќе треба да издржи уште четири дена во штрајкот без вода, бидејќи Ковачевски за понеделник ги најави измените на Законот

Целта на активистот Суад Мисини кој протестира со жед и чека измени во Законот за водење матична евиденција ќе биде исполнета за четири дена. Премиерот Димитар Ковачевски посочи дека законските измени ќе се усвојат во Собранието на првата наредна седница. Мисини најави дека нема да го прекине штрајкот додека Законот не биде изменет. Новинарите го прашаа премиерот дали активистот ќе издржи без вода уште четири дена – но не добија одговор.

„Измените кои требало да се направат во Законот за матична евиденција во делот на регистрација на евидентирани лица се направени во Парламентот. Во другите делови, се подготвува законот. На првата наредна седница за четири дена веднаш ќе бидат усвоени законските измени и ќе бидат поднесени до Собранието“, рече Ковачевски.

Активистот Суад Мисини веќе четири дена штрајкува со жед со цел да помогне на околу 600 граѓани кои имаат проблем со лични документи. Порачува дека потребни се итни измени во законот живеалиште и престојувалиште за ранливите категории на граѓани. Тој вели дека фантомите мора да ги снема од Македонија, а да се појават нормални граѓани на оваа земја, продуктивни поединци кои ќе ги уживаат правата гарантирани со Уставот и кои ќе плаќаат даноци.Слични Објави