На денешен ден пред 1152 години е создадена Бугарската православна црква

//

На денешен ден пред 1152 години за време на Константинополскиот црковен собор одржан во 870 година, е донесена историската одлука за создавањето на автономната бугарска Црква.

Во времето на светиот кнез Борис-Михаил Крстител, е одлучено црквата во бугарските земји во иднина да припаѓа на Цариградската патријаршија и да ја исполнува својата мисија како составен дел на Православната црква, но со автономна статус.

Веројатно првиот бугарски архиепископ бил Георги, со титула „Доростолски“, а неговото седиште било во тогашната бугарска престолнина Плиска. Со овој статус БПЦ опстојувала до 927 година, кога во времето на цар Петар била призната за патријаршија.Претходна статија

(Видео) Дејците на ВМОРО/ВМРО спомнати меѓу најзаслужните Бугари во свечената прослава за 3 март во Софија

Следна статија

На Русија на Путин и Русија на Александар II Романов заедничка им е само богатата руска книжевност

Најново од Вести