|

На Гренланд пролет со температури од 15 степени, надминат рекордот за март и април

За време на викендот многу топла воздушна маса предизвика значително зголемување на тесниот крајбрежен појас, на југозапад од Гренланд, каде температурата надмина 15 степени. Ова е највисоката температура досега забележана на овој остров во март.

Во внатрешноста на островот температурите паѓаат под минус 50, па дури и минус 60 степени во зима, а температурите се во опсегот „минус“ и во лето. Јужните и југозападните брегови се под влијание на океаните и потоплите морски струи, така што климата е значително поблага. Во оваа тесна зона зимите се многу благи за поларните предели и температурите не се спуштаат под нулата, а летата се свежи, со температури од 10 до 15 степени.

На југозападниот брег на Гренланд се наоѓа неговиот најголем град Готоб. Овој град се наоѓа на само 240 километри јужно од Арктичкиот круг. Готоб има поларна клима, со студени и снежни зими и свежи лета. Сепак, и покрај овие сурови услови, тие се значително ублажени, благодарение на веќе споменатите потопли морски струи, кои не дозволуваат морето да замрзне ниту во зима. На истите географски широчини во Гренланд или во Азија и Канада, температурите паѓаат под минус 60 степени во зима.

Најкраткиот ден во годината е 22 декември, кога Сонцето изгрева во 10:30 часот, а заоѓа во 14:20 часот. Најдолгиот ден во годината е 21 јуни, кога Сонцето изгрева во 03:00 часот, а заоѓа до 12:00 часот. Температурите под нулата се во просек седум месеци годишно. Најстуден месец е март со просечна температура од -8,0°C, а најтопол е јули со 7,5°C. Просечната годишна температура е -1,42°C.

За време на викендот овој дел на Гренланд беше зафатен од многу топла воздушна маса, па за ова подрачје беа забележани многу високи температури, а високите температури беа поддржани и од ефектот на фенот на ветрот. Во саботата максималната температура во Готоба надмина 15 степени, со што беше соборен рекордот за месец март, а оваа температура е повисока од рекордната температура за месец април, која изнесува 14 степени.

Колку е висока оваа температура покажува податокот дека просечната максимална температура за јули е околу 11 степени.

Со оглед на тоа што просечната максимална температура за Готоб во март е минус 5 степени, максималната температура за време на викендот беше над 20 степени над просекот.

И додека температурите на југозападниот брег на Гренланд и во главниот град на Нов Зеланд за време на викендот беа вистинска пролет, внатрешноста на островот остана ледена, со температури под минус 30 степени, што е само доказ дека таму владее вечен снег и мраз.Слични Објави