| |

Националната опера и балет на Северна Македонија го претставува балетот „Госпоѓиците од Авињон“ во Пловдив

Националната опера и балет на Северна Македонија го претставува балетот „ Госпоѓиците од Авињон“ во Пловдив.

Авторска музика, атрактивна кореографија и неокласицизам во балетот во 9 слики на Балетскиот состав на Националната опера на Северна Македонија „ Госпоѓиците од Авињон“, инспириран од истоимената слика на Пикасо, посветена на неговите музи.

Кореографијата е развиена врз основа на авторската музика на Калиопи Букле, во која се користени инструменти и музички мотиви од целиот свет. Иако е дефинирана како модерна, претставата ги носи главните елементи на класичниот балет.

„Додека зјапав во еден од моите соништа во „Госпоѓиците од Авињон“ на Пикасо, една мува слета на платното. Таа почна да зуи, летајќи од едниот до другиот крај на сликата разгледувајќи ја со кураторска прецизност. Допирајќи ја сликата, таа со зуење ја пресоздаваше. Во тој момент во својот сон го скицирав текстот на „Госпоѓиците од Авињон“, вели авторот на либретото Сашо Димоски.

Во главните улоги, пловдивската публика ќе ги види примабалерините Александра Мијалкова и Мими Поп-Алексова Атанасовска, како и солисти на Националната опера и балет на Северна Македонија.

Кореограф и режисер на претставата е директорката на Балетот на Националната опера и балет во Скопје, Олга Панго. Таа е најафирмираниот балетски кореограф во својата земја. Панго е примабалерина, кореограф и балетски педагог. Завршила средно образование во Националното балетско училиште во Скопје, Северна Македонија. Во 2005 г. магистрирала на АМТИИ Пловдив како балет-мајстор, балетски педагог и кореограф. Од 2017 година е директор на Балетот на Националната опера и балет на Северна Македонија. Таа е член во жири на престижни меѓународни балетски натпревари, спроведува семинари и мастер класи во земјата и странство. Има авторски кореографии во голем број балетски, драмски и оперски продукции, како и во мјузикли, кабареа и оперети.

Турнејата на балетскиот состав на Националната опера на Северна Македонија е на покана на Опера Пловдив и се реализира со финансиска поддршка на Министерството за култура на Република Бугарија.

Во рамки на културната размена, Опера Пловдив една недела подоцна во Скопје ќе ја претстави „Долгата Божиќна вечера“.

Националниот балет на Северна Македонија и неговите солисти и се познати на публиката на OPERA OPEN со нивното учество во претставите „Дон Кихот“, „Лебедово езеро“ и „Ана Каренина“.

Слични Објави