НАТО ЧУВА НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ ВО ЕВРОПА

//

Американскиот весник Вашингтон пост вели дека во документ од еден канадски сенатор до Комисијата за одбрана и безбедност на Парламентарното собрание на НАТО детално била опишана иднината на политиката на нуклеарна воздржаност на Алијансата, но случајно била откриена тајната информација.

Иако извештајот бил објавен во април со наслов „Нова ера на нуклеарна воздржаност? Модернизација, контрола на оружјето и сојузнички нуклеарни сили“ и не предизвикал бранувања, еден белгиски весник вчера објавил копија од документот, во која се наоѓаат локациите на околу 150 американски нуклеарни оружја.

Станува збор за шест локации – шест бази: Клајне Брогел во Белгија, Бухел во Германија, Авијано и Геди-Торе во Италија, Волкел во Холандија и Инџирлик во Турција.

Американскиот весник Вашингтон пост, исто така, вели дека минатата недела е објавена финалната верзија на извештајот, овојпат без локацијата на американските нуклеарни проектили.

Авторот на овој извештај, и покрај обвинувањата за објавување доверливи информации, рече дека сите информации содржани во овој документ се собрани од јавни извори.Меѓутоа, неименуван извор на НАТО рече дека ова не е официјален документ од Алијансата.

„Ние не ги коментираме за деталите за нуклеарната поставеност на НАТО“, рече официјалното лице, кое остана анонимно поради политиката на организацијата за дискутирање на прашањата поврзани со нуклеарното оружје со медиумите.

Кингстон Рејф, директор за политика за разоружување и за намалување на заканата во Асоцијацијата за контрола на оружјето, за Пост рекол дека не изненадува потенцијалното откривање на локацијата на американското нуклеарно оружје во Европа.

Претходна статија

ЗОРАН ЗАЕВ ТВРДИ ДЕКА ПРАВОТО ПОЧНА ДА ФУНКЦИОНИРА

Следна статија

ЗАЕВ ГИ СООПШТИ ИМИЊАТА НА РАЗРЕШЕНИТЕ ДИРЕКТОРИ

Најново од Вести