Нешков: Вселенската патријаршија ја врати македонската црква на Србите

//

„Одлуката е чисто верска бидејќи ја донесе Светиот синод на Вселенската патријаршија. Станува збор за одлуката од 9 мај годинава. Дали има геополитика? Дефинитивно има геополитика. Треба да им објасниме на гледачите, што значи таа одлука? Прво, нема признавање на независноста на Македонската црква. Второ, не е македонска“, изјави за БТВ новинарот Љубчо Нешков. „Тие ја признаваат хиерархијата, односно постоењето на оваа црква на територијата на денешна Република Северна Македонија и ја испраќаат во Белград да си ги среди односите, односно од самиот почеток мораме да кажеме дека нема Охридска архиепископија, дека не е македонска и дека не е автокефална. Многу сме далеку од оваа работа“, рече Нешков.

„Зошто се случи сето ова? Според мене, ова е логичен крај на еден процес кој започна во 2018 година, кога Македонската црква сакаше да бидеме црква-мајка, но во исто време почна да води паралелни преговори со Вселенската патријаршија. Да, мораме да го кажеме ова, бидејќи овој пристап не е единствен за црквата, туку за целиот нивен однос кон нас. Односно, тие во голема мера ја искористија нашата желба да им помогнеме, јавно да го покренеме ова прашање и потоа да се обратиме до Вселенската патријаршија. Па, сега добија големо ништо, ги вратија на Србите, ги вратија со децении назад и им го одзедоа правото да ја нарекуваат својата црква македонска“, рече Нешков. „Оваа одлука не може да не влијае на нас, бидејќи се работи за културно, историско и религиозно наследство. Дури и во статутите на Бугарската православна црква стои дека таа е дел и ја наследува Охридската архиепископија. Мора, секако, да има реакција од Бугарската православна црква. Треба да бидеме активни, бидејќи тука не се работи само за она што се случува сега, се работи и за тоа што се случувало. Мора да забележиме дека Руската црква веднаш реагираше и рече дека Вселенската патријаршија не треба да се меша, јурисдикцијата над Македонија е на Српската православна црква“, вели новинарот.

Нешков смета дека треба да има реакција и од бугарските историчари во комисијата.Според него, нема пробив и резултат во политиката на новата бугарска влада, дури и во областите каде што тоа се очекуваше, како економијата и инфраструктурата.

„Бугарскиот премиер Кирил Петков најави дека секоја недела ќе има новости. Засега ниту една од нив не се оствари“, рече Нешков.

Во однос на изјавите на претседателот Радев за притисокот врз Бугарија, Нешков изјави дека Радев треба проблемот да го објасни во Западна Европа, а не во Бугарија. Тој се обрати индиректно кон Радев велејќи дека е избран за да ги штити бугарските интереси, а не да се жали од притисоци.

„За притисокот – види, ме чуди кога такви патриоти како Румен Радев, кој од утро до вечер вели дека не брани и ништо нема да попушти, црвени, зелени и не знам какви линии, тоа се само розови линии. Видете господине, ние не ве избравме да се жалите дека имало притисок. Таму сте за да ги заштитите вашите интереси, а кога одите во странство и полетате со борбен авион, добро е да слетате во некое студио во Западна Европа и да објасните што е проблемот. Нам не ни е потребно да ни објаснувате што е проблемот“, рече Нешков.

Целиот разговор со Љупчо Нешков можете да го погледнете на следниот линк.

Претходна статија

Цариградската патријаршија и црковната сложувалка во Македонија

Следна статија

Американски борбени авиони ќе го чуваат небото над Бугарија

Најново од Вести