НОВО ИЗДАНИЕ НА „СКВЕР АРТ“ ВО РЕСЕН

/

На плоштадот во Ресен, денес се одржува традиционалната манифестација „Сквер арт“. 20-тина ученици од ликовната секција при Домот на културата „Драги Тозија“, на отворен простор имаат можност да ги претстават своите ликовни креации, цртајќи на хартија, но и да ја покажат ликовната умешност, цртајќи на подните плочки на плоштадот „Цар Самуил“.
Директорот на Јавната установа Дом на култура „Драги Тозија“, Васко Василевски истакна дека оваа манифестација е многу важна за нив како организатори, затоа што ја побудува креативноста кај младите, истовремено мотивирајќи ги да креираат и заеднички да се дружат.

„Членовите на нашата ликовна секција преку овој настан се мотивирани јавно да ја покажат својата умешност на дело и да остават белег во однос на ликовната уметност во Преспа. Наша задача е да ги мотивираме, а воедно и да им даваме постојана можност да се усовршуваат. Кој знае, можеби еден ден некој од денешните учесници ќе биде голем ликовен уметник“, рече Василевски.

Покрај учениците и случајните минувачи имаа можност да нацртаат нешто и да земат учество во манифестацијата. Организатори на овој настан се Домот на култура „Драги Тозија“ и Општина Ресен.Ликовната работилница „Сквер арт“ е поддржана од Министерството за култура во годишната програма за проекти од национален интерес од областа на културата за 2019 година.  

Претходна статија

ПОДНЕСЕНО ОБВИНЕНИЕ ЗА УБИСТВО ВО АРАЧИНОВО

Следна статија

ОТКАЖАНА СОБРАНИСКАТА КОМИСИЈАТА НА КОЈА ТРЕБАШЕ ДА СЕ РАЗГЛЕДУВА ПОПИСОТ

Најново од Истакнато