Перев за Дебати.бг: Македонските „црвени линии“ се задоцнета реакција на македонската власт, која нема заштита од Белград

//

Дебати: Која е политичката логика на вклучувањето на Бугарите во Уставот на РС Македонија – тема што повторно е на дневен ред?

В. Перев: Вклучувањето на Бугарите во Уставот ќе им даде легитимитет. Иако тие се во мал број, според документите – околу 1500, ова ќе им даде храброст да ја изразат својата националност. Бугарите не треба да се игнорираат во Уставот на демократска држава, каква што очекуваме да стане Македонија, и таму треба да се спомне нивното име.

Дебати: Ако тоа се случи, дали ќе им се олесни животот?

В. Перев: Не мислам дека нивниот живот ќе стане полесен, но нема да го влоши. Нема да има последици. Именувањето на Бугарите во Македонија како име ќе биде историска секвенца од 1300 години наваму на територија каде што имало бугарска култура. Штета што во последните стотина години се случи да не го користам зборот „геноцид“ на Бугарите на нивната сопствена територија, а потоа изгасна идејата за Бугарите како единствен народ во Бугарија и Македонија. Тешко е за секој од нас да каже што мисли, бидејќи не се знае што ќе предизвика кажаното. Не можеме да очекуваме многу работи и огромна промена на позицијата на Македонија кон Бугарите. Таа е под влијание на Белград и Атина и историското наследство од последните сто години.

Дебати: Доколку се усвојат „црвените линии“ во македонскиот парламент, дали тоа ќе значи крај на дијалогот со Бугарија?

В. Перев: Нема дијалог меѓу Македонија и Бугарија. Никогаш немало. Од 1918 година, од формирањето на југословенската држава до денес, нема дијалог на линијата Белград-Софија и Скопје-Софија, кога Скопје беше под раководството на Белград, имаше само список на желби од југословенска страна, кои Бугарите послушно ги исполнуваа. Круна на се беше рускиот император – оној несреќник Николај, кој ја дочека судбината што ја заслужи поради своите дела и злото што им го нанесе на македонските Бугари и на Бугарите воопшто. Дали тоа ќе биде Сталин или сегашниот Путин, Белград отсекогаш бил под руска заштита, а Бугарија секогаш била послушна и правела се што ќе побараат од нејзе. За прв пат, Парламентот во Бугарија зазеде ставови за разговорите со Македонија. Во последните 100 години, бугарската заедница за прв пат стои зад бугарскиот парламент, со огромно мнозинство од 84-85%. Бугарската заедница ги поддржува позициите на парламентот во врска со Македонија. Ова се некои позиции што македонската страна мора да ги исполни. Никои црвени линии, ниту позиции на македонскиот парламент се важни. Прво, тие доцнат. Тие се копија од антагонизмот на македонската влада против Бугарија. Тие се задоцнета и ненавремена реакција на македонското раководство, кое веќе нема силна поддршка од Белград за да може да дејствува на време, професионално и со намерна точност против бугарските позиции.Дебати: Која е вашата прогноза – дали оваа резолуција ќе биде изгласана во парламентот?

В. Перев: Се што ќе каже Македонија против Бугарија ќе помине во парламентот без никаков проблем. Добро е тоа што македонскиот парламент не е важен во рамките на европските позиции, во рамките на патувањето на Македонија кон Европа и кон институциите на Европа. Некогаш, кога бевме дел од Југославија, тогаш секој будала од Македонија беше важен со своите визии за Европа. Мислам дека по оценката на македонските политичари во парламентот, има уште една работа што треба да се каже. Многу е важно ставот на бугарскиот парламент, инспириран од БАН, треба секогаш да биде насочен кон исполнување на условите во оваа позиција, за патот на Македонија кон ЕУ.

Дебати: Каков е односот на македонските Бугари кон моменталната ситуација во Бугарија?

В. Перев: Не сакам да заземам страна, но последиците од успешната или глупавата бугарска политика ја засегаат Македонија. Секој од бугарските политичари мора да повтори дека Бугарија е единствениот начин за влез на Македонија во ЕУ. Треба да се истакне дека ниту еден бугарски политичар, со овој кабинет, кој се уште не може да се формира, нема да отстапи од своите позиции. Ова се главните работи, што треба да се претстават пред меѓународната заедница и да се разговара. Лично, јас сум пријатно изненаден и не очекував дека бугарски генерал со такво минато ќе има таква национално изразена и проевропска позиција, што ја брани. Мислам дека она што го вели нема да остане само голо зборување туку и ќе го исполни. Македонските Бугари мора да се држат настрана од политиката во Бугарија и да сакаат само едно од бугарската политика – бугарскиот претседател да биде проевропски и национално определен и да се залага за заштита на правата на македонските Бугари.Претходна статија

Грдев од ИТН: РС Македонија да го спроведува Договорот, Бугарија не поставува нови услови

Следна статија

„Мал Шенген“ „Open Balkan“ и настинките од бугарскиот провев

Најново од Интервју