| |

Петти фестивал на бугарската култура во Чикаго

Во Чикаго заврши петтиот фестивал на бугарската култура, јавува БНР. Организатори на настанот се Бугарската конфедерација културни организации и актери во странство и Културен центар „Булгарика“ – Чикаго.

Фестивалот се одржува на секои две години од 2015 година. Истиот е дел од мајските културни прослави посветени на 24 мај. Целта е да се зачува и промовира мајчиниот јазик кај бугарската иселеничка заедница, а на овие средби најчесто се вклучени уметници, музичари, поети, писатели, уметници.

Во рамките на фестивалот беа прогласени победниците на Меѓународниот литературен конкурс „Exquisite Feather-2024“ на кој учествуваат Бугари од Бугарија и Бугари од 14 други земји од светот.

Патувачкиот куклен театар „Арлекин“ претстави куклен театар за возрасни „Ден и ноќ“, а еден од гледачите – Михаил Рашков сподели:

„Ми се допаднаа песните на младите изведувачи, исто така и куклената претстава, што особено за мене беше големо изненадување, добри инспиративни рецитали, сè ми се допадна подеднакво“.Слични Објави