Во Бугарскиот културно-информативен центар во Скопје се одржа средба со претставници на бугарскиот бизнис во РС Македонија

//

Амбасадата на Република Бугарија и Бугарскиот културно-информативен центар во Скопје синоќа се сретнаа со претставници на бугарскиот бизнис во Република Северна Македонија со цел промовирање на претстојните економски иницијативи на дипломатското претставништво во земјава и настаните кои ги организира Културно-информативниот центар со цел промоција на бугарските уметници и култура, јавува БТА.

Директорката на Бугарскиот културно-информативен центар во Скопје, Антонија Велева, ги презентираше иницијативите од календарот на центарот досега и претстојните до крајот на годината, поканувајќи ги присутните на официјалното отворање на новата зграда на центарот, на крајот на следната недела и на гала концертот на оперската пејачка Александрина Пендачанска, кој ќе се одржи ден подоцна во Националната опера и балет на РС Македонија.

„Нашата цел, заедно со нашите партнери овде, е да ја претставиме културата во двете земји, бидејќи на овој начин можеме да создадеме услови луѓето подобро да се запознаат“, посочи Велева. Директорот на БКИЦ ги презентираше и проектите со социјална ориентација на кои се работи и кои се наменети за децата со посебни потреби и децата од загрозените категории.

Амбасадата на Бугарија во Северна Македонија и БКИЦ работат и со децата кои го посетуваат неделното училиште „Здравеј“ и го изучуваат бугарскиот јазик.

„Се обидуваме да ја покажеме Бугарија во Република Северна Македонија во сите сфери, истакна амбасадорот на нашата земја во Северна Македонија, Ангел Ангелов, поканувајќи ги бизнис претставниците од двете земји да учествуваат на претстојниот голем бизнис форум на 7 декември, нагласувајќи дека годинава за прв пат размената на стоки меѓу двете земји ќе надмине 1 милијарда. евра. Очигледно, бизнисот го следи големиот тренд, а тоа е дека Северна Македонија има поголема европска перспектива, истакна Ангелов.

Во фокусот на претстојниот бизнис форум, кој беше најавен од министрите за надворешни работи на двете земји, ќе бидат инфраструктурата и енергетиката, земјоделството и ИТ секторот.Амбасадорот Ангелов ја презентираше и една од божиќните иницијативи на дипломатската мисија на Бугарија во Северна Македонија, наменета за децата со посебни потреби, кои за Божиќ ќе добијат 800 пакетчиња.

Сопругата на амбасадорот Ангелов, Билјана Ангелова, ги презентираше и проектите на кои работи, а дел се однесуваат на жени жртви на семејно насилство, жени болни од рак на дојка и деца со разни болести.

Беше претставен и прес-клубот на БТА во Скопје, како место за прес-конференции и средби од информативен карактер.

Целта на средбата беше да се активираат контактите меѓу бугарските стопански субјекти кои работат на локалниот пазар, а во исто време гостите беа запознаени со новата локација и потенцијалот на Културно-информативниот центар на Република Бугарија во Скопје.

Претходна статија

Во Бугарија се спроведува голема акција против ширење на детска порнографија

Следна статија

Во лето се отвора директна авионска линија Софија-Осло

Најново од Вести