|

Почна евакуација на Крф и Евија, жителите и туристите добиле итна наредба да се упатат кон чамци поради пожари

Евакуацијата на туристите и локалните жители почна и на грчкиот остров Крф, поради пожарот што беснее од вчера.

Крф во ноќта меѓу неделата и понеделникот издаде наредба за евакуација поради страшните пожари кои го зафаќаат островот.

На луѓето во областите Санта, Мегула, Порто, Пали, Перитија и Синија на островот им беше кажано да се евакуираат. До нив биле испратени чамци за евакуација, но засега е невозможно да се процени колку туристи има во овие области.

Исто така, започната е евакуација во делови од островот Евија.

На жителите од четири области – Ливади, Потами, Пернараки и Платанисто – им било кажано да се евакуираат како мерка на претпазливост и да се движат кон областа Каристос.

Вчера, според одредени проценки, беше наредена евакуација на околу 30.000 луѓе од островот Родос, кој беше најтешко погоден од пожарите.Слични Објави