|

Поранешен агент на ФСБ: Пригожин е психички болен, треба да биде отстранет од Вагнер

Поранешниот агент на ФСБ и десничарски националист Игор Гиркин, на својот канал Телеграм објави дека Евгениј Пригожин е воен злосторник и повика веднаш да биде отстранет од раководството на Вагнер. Тој додаде дека Вагнер има мало влијание врз ситуацијата на бојното поле.

Гиркин, познат како Игор Иванович Стрелков, е еден од главните проруски сепаратисти во Украина. Тој беше осуден пред неколку месеци за соборување на летот МХ17 во 2014 година.

„ Најавите на Пригожин дека фронтот ќе пропадне без Вагнер се пример за „бесрамна криминална самопромоција“, тврди Стрелков и додава дека верува оти видеото во кое ја повикува Москва за недостигот на муниција е направено пред две недели.

Стрелков понатаму наведува дека влијанието на Вагнер врз настаните на бојното поле всушност било прилично мало.

Тој вели дека битката што ја водат за релативно мал град во Донбас, мислејќи на Бахмут, не е толку важна воено. Освен тоа што не е одлучувачки за текот на војната, „доведува до огромни загуби на борци“, пишува Стрелков. Сето тоа, додава Стрелков, ѝ дава време на Украина. Во друга објава го допре и Пригожин.

„ И малку повеќе за Вагнер. Според мене, Вагнер, по завршувањето на нападот на Бахмут, не може да се повлече од фронтот или да се распушти“, вели тој, додавајќи дека единицата треба да се реорганизира за да може успешно да се користи. што е можно во иднина. Сепак, Пригожин треба целосно да се отстрани од главата на Вагнер“, додава тој.

Стрелков пишува дека политичките амбиции на Пригожин само му наштетиле на Вагнер. Освен тоа, Стрелков пишува дека Пригожин е психички нестабилна личност и воен злосторник.Слични Објави