РИЖОТО СО ТИКВА

/

Подготовка:

1 лажичка ориз

1 кромид

4 лажици путер

1/2 чаша бело вино

200 гр. тиква

1/3 лажичка црн бибер



градинарски чај

50 грама пармезан

Подготовка:

100 гр. тиква сварете ја и испасирајте ја, а преостанатите 100 гр. тиква исецкајте ги. Во длабоко тенџере, или тава, загрејте ги 2-те лажици путер, а потоа ставете го исечениот кромид и мешајте додека не омекне. Додадете го оризот и исечената тиква и мешајте уште неколку минути. Додадете лажичка сол, бибер и градинарски чај.

Како што правите секој пат кога ќе правите рижото и овој пат малку по малку ја додавате течноста. Прво додадете го виното и измешајте додека оризот целосно не го апсорбира. Малку по малку, додавате и околу 2 1/2 чаши вода, така што секој пат додавате 1/2 чаша мешајќи додека водата не се апсорбира целосно. На крај, додадете го преостанатитот путер, рендан пармезан и сварената тиква и варете уште една минута или две.

На здравје!

Претходна статија

ЛЕСНИ И ЕФИКАСНИ ТРИКОВИ ЗА УБАВИНА

Следна статија

ВИЕНА ТАКВА КАКВА ШТО НЕ СТЕ ЈА ВИДЕЛЕ! (ВИДЕО)

Најново од Магазин