РС Македонија: ЕУ нè лаже, ние сме совршени! Софија: Дела, а не омраза (2)

//

Институционална омраза кон Бугарија

Бугарските власти постојано предупредуваа дека е апсолутно неприфатливо да се воспитуваат граѓаните на која било земја да мрази друга нација, во овој случај Бугарија и Бугарите.

Говорот на омраза започнува со воспоставувањето на крвавиот режим на југословенскиот диктатор Тито во 1945 година во цутот во „демократските времиња“. По прогласувањето на независноста, државните медиуми во Македонија продолжуваат да „информираат“ за Бугарија во стилот на Тито. Македонската радио, телевизија и Македонската информативна агенција – сите финансирани од државниот буџет и со благослов на владата – речиси секој ден објавуваат „информации“ за бугарските фашистички злосторства. Само од почетокот на годината до денес, се објавени 173 вести за „бугарските злосторства“. Дури и за Денот на независноста на Бугарија, 22 септември, се објавува на … 5 октомври.

Во истото време, нема да најдете ниту еден ред за репресиите извршени од диктаторот Тито или за време на Југославија. Единствената вест што успеа да го прекине информативното затемнување е за ликвидирањето на Струмичката петорка. Жртвите на овој трагичен настан, пет млади луѓе од 1951 година, се опишани како жртви на „тогашните власти“ без дополнителни детали.

Во исто време, Бугарите продолжуваат да бидат фашисти и окупатори, додека дури и армијата на нацистичка Германија се дефинира само како германска војска.

Општа или споделена историјаЕдна од најважните точки во Договорот беше формирањето на Заедничката бугарско-македонска историска комисија, која требаше да им предложи на владите на двете земји како да ја чествуваат општата историја и херои. Наместо да најде начини на разбирање, нејзината работа беше саботирана од македонските „историчари“, кои и покрај сите пишани и материјални документи, го откажуваат и го оспоруваат бугарскиот карактер на Самоиловата држава и Преродбата.

Копретседавачите на заедничката комисија Драги Георгиев и проф. Ангел Димитров

По пауза од речиси една година по вина на Скопје, денеска воопшто не е јасно дали комисијата повторно ќе се состане и кога ќе се одржи следниот состанок. Во македонските медиуми се појави информација дека мандатот на членовите на македонската комисија истекол на 15 септември и сѐ уште не е обновен од Министерството за надворешни работи.

Продолжува…

РС Македонија: ЕУ нè лаже, ние сме совршени! Софија: Дела, а не омраза (1)

Претходна статија

Ковачев: Нашиот спор со РС Македонија е за човекови права

Следна статија

Радев од Словенија: РС Македонија да ја признае историската вистина и да ги почитува правата на македонските Бугари, ако сака да добие „ДА“ за почеток на преговорите со ЕУ

Најново од Анализи & Коментари