САД ИЗДАДОА УПАТСТВА ЗА ВАКЦИНИРАЊEТО ПРОТИВ COVID-19 ПО АЛЕРГИСКИ РЕАКЦИИ

Американскиот Центар за контрола и превенција на болестите (CDC) соопшти дека ги следи извештаите за алергиските реакции на вакцината против коронавирусот и оти издал препораки како да постапуваат лица кои имаат историја на алергии.

loading...

Лицето коешто имало сериозна реакција на вакцината против Covid-19 не би требало да ја прими втората доза, соопштија од CDC, дефинирајќи дека е сериозно доколку на таквиот пациент му е потребен лекот „епинефрин“ или болничко лекување.

Луѓето коишто имале тешки алергиски реакции на која и да е од состојките на вакцината против Covid-19, би требало да ја избегнуваат формулацијата на вакцината којашто ја содржи оваа состојка, наведуваат во CDC.

Тоа значи дека пред вакцинирањето треба да се прегледаат составите на двете вакцини коишто во моментов се одобрени за употреба во САД, на „Pfizer/BioNTech“ и на „Moderna“.


loading...

Американсата Агенција за храна и лекови (FDA) истражува во моментов пет случаи на алергиски реакции кои се случиле откако луѓе оваа седмица ја примиле вакцината на американската фармацевтска компанија „Pfizer“ и на германската биотехнолошка компанија „BioNTech“ во САД.

Во петокот FDA предупреди дека вакцината на американската компанија „Moderna“, којашто доби итна авторизација за употреба, не би требало да им се дава на поединци кои имаат историја на сериозни алергиски реакции на која и да е од состојките во препаратот.