Селото Влахи ја помни насилната македонизација

//

Пишува: Георги Драганов, основач и главен уредник на сајтот Војна и мир

Во Влахи, селото на Јане Сандански, постои ли уште оној голем камен со повеќе од 60 имиња? Да, таму е, тоа ли се мажите од селото? Да тие се. Дали биле принудени да одречат дека се Бугари? Беа натерани, но не се одрекоа. Се простија со животот, набрзина!

Ова злосторство се случило во 1948 година, по наредба на комунистичкиот диктатор и советски граѓанин Георги Димитров, кој сакал да ја наметне идејата за „македонска нација“ за да откине уште Бугари и да ги предаде на Југославија.

Македонизацијата во Пиринска Македонија е процес во кој властите во НР Бугарија и Југославија водат политика на создавање заедница во Пиринска Македонија со изразена македонска национална самосвест. Во пописите пред 1945 година, во Бугарија не биле регистрирани етнички Македонци, но според пописите од 1946 и 1956 година, 160.541 и 178.862 лица биле принудени да се попишат како „етнички Македонци“ во Бугарија.Оваа статистика е резултат на процесот на присилна македонизација во Пиринска Македонија, кој се одвивал помеѓу 1944 и 1958 година под раководство на Бугарската комунистичка партија, како општествено-политички експеримент за промена на националниот идентитет на населението од бугарски во македонски и како чекор кон создавање на обединета Македонија во рамките на Југославија. Овој процес е последица на воспоставувањето на комунистичкиот режим во Бугарија по завршувањето на Втората светска војна и промената на геополитичките услови. Откако Тито и Сталин влегле во отворен конфликт во 1948 година, идејата за Балканска федерација пропаднала, а политиката на таканаречената културна автономија била делумно напуштена од БКП. Меѓутоа, македонизацијата продолжила со помал интензитет до 1958 година и дала одредени резултати, при што мал дел од населението во Пирин го прифатило и го задржало трајниот македонски идентитет.

Прашање: Дали комунизмот во Бугариja извршил злосторства или тоа е лага? И зарем не треба кога им се поклонуваме на овие големи Бугари, некои луѓе да речат: „Да, добро, добро, но…“ Зарем не е крајно разочарувачки што тоа треба да го прават членовите на партија чие име го содржи зборот „Бугарија“! Дали ќе ја направиме онаа вистинска Бугарија или нема да ја направиме?

Овие мажи се обидоа!

Претходна статија

Народната банка на РС Македонија го додаде српскиот динар на курсната листа

Следна статија

(Видео) Директорот на бугарскиот архив доц. д-р М. Груев: Вистината за тоа кој бил Гоце Делчев веќе е достапна до секоја точка на светот

Најново од Истакнато

Последниот атентатор (8)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. На почетокот