| |

ШТО МОЖЕ АВИЦЕНА ДА НЀ НАУЧИ ЗА ВРЕМЕ НА КОРОНА ВИРУСОТ

Како што КОВИД-19 ги ​​доближуваше науката и филозофијата, видовме воскреснување на интересот за персискиот мислител – Авицена.

Секој ден во 19:00 часот во Њујорк, излегуваме на нашите балкони или предните врати да треснеме со садови и тави и да им изразиме благодарност на лекарите, медицинските сестри и другите здравствени работници кои ги ризикуваат своите животи да се грижат и да ги лекуваат заразените со корона вирусот.

Благодарни сме што тие продолжуваат да ја вршат својата работа и покрај тоа што беа принудени да работат строго недоволно квалификувани и лошо опремени заради воената култура која троши милијарди долари за воениот хардвер, но не и на медицинско усовршување.

Исто така, благодарни сме за работата што илјадници научници ја прават низ целиот свет за да помогнат во обезбедувањето на потребните знаења и биомедицински откритија за борба против болеста, истовремено советувајќи ги владите за тоа какви политики да ги спроведат.

Во сенка на нефункционалните и пропаднати држави како САД, Бразил или Индија и нивните некомпетентни лидери – Доналд Трамп, Болсонаро и Нарендра Моди – кои повеќе се грижат за заштита на интересите на економските и идеолошките групи на кои им служат отколку здравството, фигури како генералниот директор на Светската здравствена организација (СЗО), Тедрос Адханом или директорот на Националниот институт за алергија и заразни болести, Ентони Фаучи, се појавија како восхитувачки персонификации на разумот и разумноста во хаосот.

Навистина, медицинскиот персонал и научниците се појавија како неподготвени херои на оваа пандемија.

Борбите на науката

Среде пандемијата, научните заедници се борат да прават разлика помеѓу добрата наука и лошата наука. „Науката има грда, комплицирана темна страна“, напиша Jackеки Флин Могенсен во неодамнешната статија, „а Коронавирусот ја носи истата“. Нејзиниот аргумент е тука: „Она што некогаш беше маратон беше компресирано на 400-метарска цртичка: Истражувачите се натпреваруваат за да дадат резултати, академски списанија се натпреваруваат за објавување, а медиумите се натпреваруваат да донесат нови информации до исплашена и нестрплива публика“.

Прашањата се поставуваат на медицинската професија и наука не се подготвени или опремени за да ги замислат и адресираат.

Ваквите теми беа предмет на проучување на генерации научници од областа на социологијата на науката. Основно за оваа дисциплина е идејата дека ниту една научна истрага, ниту научна методологија не е целосно независна од социјалните и политичките фактори, па дури и религиозните предиспозиции, во рамките на природата на поставените прашања.

Сосема несвесен за ваквите претходни критички размислувања за тековните состојби на научно испитување, доаѓањето на КОВИД-19 предизвика некои итни набудувања. Во една од неговите неодамнешни колумни за „Фајненшал тајмс“, наречена Крај на две култури, Јанан Ганеш пишуваше за разликата помеѓу уметноста и науките.

Тој предложи после пандемијата: „Незнаењето на науката нема повеќе да биде затворено само во љубезно академско друштво. Две култури ќе станат едно. А хуманистичките науки ќе бидат неопходни за проникнување кон етичките и општествените прашања“.

Тој понатаму тврди: „Не само што медицината и епидемиологијата станаа клучни за нашите мисли во последните неколку недели, туку и квантитативната наука“.

Прашањето да бидеме искрени е доста сериозно. И основните фактори зад тековните поделби меѓу науката и хуманитарните науки имаат длабоки корени во американските и европските општества.

Авицена за наше време

Од избувнувањето на KОВИД-19, видовме воскреснување на интересот за Авицена, или Ибн Сина (980-1037) како што е познат во муслиманскиот свет, муслимански научник од Иран кој имал длабоко и трајно влијание врз полето на медицина.

Неговата работа, беше клучна во развојот на медицинската литература и образовни програми и камен темелник во историјата на медицината. Според историчарот Џамал Моосави, делата на Авицена продолжиле да играат клучна улога во развојот на медицината во муслиманскиот свет и Европа 600 години по неговата смрт.

Денес, муслиманите со гордост го потсетуваат светот дека наследството на Авицена им помага на анти-пандемиските напори низ целиот свет. „За борба против микроскопскиот вирус, светот се сврте кон препораките стари скоро милениуми од муслиманскиот мислител и научник – Ибн Сина, татко на раната модерна медицина“, напиша еден муслимански писател.

Тие посочуваат како самата идеја за карантин е вкоренета во научното дело на Авицена, во кое се расправа за контролирање на „ширењето на заболувањата во неговата медицинска енциклопедија„ Канон [Ал-Канун] од пет тома, првично објавена во 1025 година “.

Во поголемиот дел од ова разбирливо гордо сеќавање, она што суштински недостасува е фактот дека Авицена не била само медицински научник – тој исто така бил и филозоф.

-Замислете го д-р Фаучи и замислете го германскиот филозоф Мартин Хајдегер. И сега обидете се да ги споите двете слики – таму се доближуваме до Авицена.

Целата колумна на Хамид Дабаши за aljezeera.com може да ја прочитате тука

Извор: www.mojzbor.com

Слични Објави